Първият комедиен дует и първата жена-вамп са дело на Скандинавското кино

 • Първият комедиен дует и първата жена-вамп са дело на Скандинавското кино

  Интересна и нова е визията на северното кино – каза в своята лектория Елица Матеева, която направи ретроспекция на целия път на северните кина.

  Снимка: Ели Маринова

 • Първият комедиен дует и първата жена-вамп са дело на Скандинавското кино

  С любопитни и полезни нюанси и практики на съвременното скандинавско кино Елица Матеева анализира за зрителите опита на държави, които успешно развиват своята култура.

  Снимка: Ели Маринова

 • Първият комедиен дует и първата жена-вамп са дело на Скандинавското кино

  При свободен вход зрителите гледаха копродукцията на Дания и Швеция „Мари Кройер” в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”.

Едни от най-талантливите кинорежисьори в света идват днес от Север. В това се убеди публиката днес на първата прожекция, с която се откриха дните на Скандинавската култура във Варна. При свободен вход  зрителите гледаха копродукцията на  Дания и Швеция „Мари Кройер” в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”. Ново поколение сценаристи, актьори, режисьори, оператори от Скандинавието се борят със старите стереотипи и отвоюват собствена територия. Интересна и нова е визията на северното кино – каза в своята лектория Елица Матеева, която направи ретроспекция на целия път на северните кина. Някои от най-талантливите кинорежисьори в момента идват от далечния Север. Независимо дали снимат свое кино в родината си или високобюджетни драми в САЩ или Великобритания, те оставят следа. Не един и два са примерите от последните години, но тези няколко, които проектът „5 и 1|2 скандинавски визии за култура” представя, си заслужават.

Оказа се, че скандинавското кино е родило за първи път смехотворния модел от тип Крачун/Малчо,  Лаурел/Харди. Първият комедиен дует - Пат и Паташон  са датско откритие.

Първата жена-вамп също идва от Скандинавието. С любопитни и полезни нюанси и практики на съвременното скандинавско кино Елица Матеева анализира за зрителите, дошли в съботното дъждовно утро, опита на държави, които успешно развиват своята култура.
Малко за днешната продукция: Режисьор: Биле Аугуст
Участват: Биргите Хьорт Сьоренсен, Сьорен Сетер-Ласен, Сверир Гуднасон, 2012, 105 мин.
Главната героиня на този филм е Мари Кройер, съпруга на известния датски художник Педер Северин Кройер. В апогея на техния брак, психичното му здраве се влошава, а на мястото на мечтата им да споделят общо битие на артисти се настаняват разочарованието и тъгата. Мари е разкъсвана между ролите си на съпруга, майка и художник, същевременно фрустрирана от невъзможността да изрази себе си чрез изкуството, а мъката да гледа потъването на любимия мъж в лудостта е непоносима. За да възвърне спокойствие и сила, заминава с дъщеря си на почивка, където се влюбва в шведския композитор Хуго Алфвен. Мари смело напуска съпруга си, за да се посвети на новата си любов, неподозираща за разтърсващите избори, които й предстоят.
Фестивали и награди: Награди „Бодил” - най-добър актьор в поддържаща роля.

Следващото заглавие от програмата е „СТРЕЛЕЦЪТ” , филм на  Дания, който ще се прожектира на 30 март, 19.00ч. в contemporary space.