Датско кино в дните на Скандинавската култура

  • Датско кино в дните на Скандинавската култура

И днес проектът „5 и 1|2 скандинавски визии за култура”  продължава своите опознавателни срещи с киното, литературата и музиката на северните народи на Скандинавието. От 19.00 ч. в contemporary space зрителите могат да гледат „МАЛКИЯТ ВОЙНИК” – филм на Дания.

Режисьор: Анет К. Олесен
Участват: Трине Дирхолм, Лорна Браун, Фин Нилсен, 2008, 100 мин.
След още една военна мисия в чужбина, младата Лоте се връща у дома, напълно разочарована от живота. Ненадеждният й баща й предлага работа като ескортен шофьор за нигерийската му приятелка Лили. И Лоте, и Лили носят скрити вътрешни белези и не са склонни на спонтанен контакт, но приятелство бавно се прокрадва между двете и нещата вземат неочакван обрат.
Награди и номинации:
МФФ Берлин – Награда на екуменическото жури, номинация за „Златна мечка”; награди „Бодил” – награда за музика, номинации за най-добър филм, най-добра актриса /Трине Дирхолм/, най-добър актьор в поддържаща роля /Фин Нилсен/; „Роберт” – номинации за най-добър филм, режисура, най-добра актриса /Трине Дирхолм/, най-добра актриса в поддържаща роля /Лорна Браун/, звук и грим.
Следващата прожекция е на 2 април от 19.00 в contemporary space.
„МЪТНИ ВОДИ”- НОРВЕГИЯ
Режисьор: Ерик Попе

Участват: Пал Свер Хаген, Трине Дирхолм, Елен Дорит Петерсен, 2008, 95 мин.
Ерик Попе разказва история за майка, която губи детето си, в която се преплита съдбата на млад мъж, който става убиец. Персонажите се опитват да се помирят с миналото си и собствената си съдба.Налага им се да приемат личностите, в които са се превърнали и в същото време да открият нов път към любовта.
Награди и номинации МФФ Хемптънс – „Златна морска звезда” за най-добър филм и награда на публиката; награди „Аманда” – награди за монтаж и звук, номинации за режисура, най-добра актриса /Трине Дирхолм/ и операторско майсторство; МФФ Гент – номинация за „Гран При”.