събота, 31 октомври 2020 г.

Хотелите на Стара Варна влизат в безплатен тур

  • Хотелите на Стара Варна влизат в безплатен тур

Безплатни лекции и посещения на туристически обекти посветени на миналото на Варна от ХІХ в. и първата половина на ХХ в. ще се проведат във Варна и този уикенд. Период, който често се нарича в краеведските среди с романтичното название „Стара Варна” и крие в себе си безкрайно интересни градски истории, които определят развитието на града и дават представа за богатото културно-историческо наследство на морската столица.

На 25 април в 11:00 ч. в Beehive Co-working Space-Varna /ул. “Генерал Колев” 54, ет.6/, ще се състои лекцията: “Царицата на Черно море. Развитието на курортното дело и превръщането на града и околностите му в „Славянската Ница”. Темата има за цел да проследи началото и развитието на курортното дело във Варна. Особено силно през 20-те г. на ХХ в., туризмът извежда Варна от икономическия застой и превръща града във водещ курортен център на Европа. Заложени са множество фотографии, представящи обекти, доказващи стопанската инициатива на варненци от периода, в това число Морските бани, Морското казино, хотели, ресторанти и други популярни културни обекти.

На 26 април в 13:00 ч. е предвидена безплатнa туристическа обиколка до част от хотелите на Стара Варна. Туризмът-водещ икономически отрасъл на днешна Варна, има своите корени в недалечното минало.  Една от малко познатите теми е свързана с местата, в които преди сто години са отсядали гостите на Варна. Фоторазходката има за цел да обходи забележителните сгради, които със своята великолепна европейска архитектура, достойно са нареждали Варна сред останалите европейски морски дестинации.

Проектът “Непознатото минало на Стара Варна” се реализира в партньорство между НПО – Beehive Co-working Space/ Споделено работно място, варненската софтуерна компания “158 ООД”, с финансовата подкрепа на Фонд “Култура”- Община Варна.