сряда, 23 май 2018 г.

Кредитите – удобна възможност или непосилен товар

  • Кредитите – удобна възможност или непосилен товар

Днес почти всеки човек има някакъв вид заем. Стана модно и актуално още преди няколко години, когато започна да се предлага масово удобна система за теглене на пари назаем. Но с течение на времето стана ясно, че това е една много сложна връзка с банките, които могат да ни съсипят живота. Дори и да не сте длъжници, огледайте се около вас и ще забележите, че почти всичките ви приятели плащат заем. Помага ли това на живота им обаче?

Масово семейства ипотекират дома си, за да си купят техника. В зависимост от тежестта на заема и доходите на хората, заемите се връщат, но има и такива тежки, които разбиват животи. Ще ви разкажем накратко няколко действителни случаи, които очертават различни съдби и типажи на хора - длъжници в България. А с това – и на банковата система в период на сериозна икономическа криза.

За Ивелина М. ипотеката е панацея

Ивелина отива да живее в София преди 7 години. Настанява се в стара панелка, където живее няколко години. Тогава при нея идва малкият й брат, наемите на жилищата се вдигат. И започват да плащат 600 лв. месечно за скромни условия, стари мебели и досадни съседи.

След като пресмята плюсовете и минусите,  Ивелина решава, че е време да си купи жилище. Спестявания няма, допитва се до банките. Купува двустаен апартамент за 45 000 евро. Месечната вноска по кредита е малко повече от 400 лв., но жената разчита на предсрочно погасяване. В края на 20 годишния период на кредита тя трябва да плати дома си повече от два пъти с лихвите. Момичето получава прилична заплата. Имала е късмет да купи дом в добро състояние, с нови мебели, в сграда на 5 години, така че има всичко необходимо: уютни веранди, добра инфраструктура, много магазини в непосредствена близост. За нея заемът се оказва  чудесна възможност, защото дори и да се затрудни с плащането, може да го даде под наем и да се върне в родния си край.

Същият заем в друг град, различен от София, Пловдив, Варна и Бургас  не е толкова печеливш.

За Павлин И. Кредитът се оказва Одисея

Павлин е счетоводител. Работи в голяма фирма, получава добра заплата и смята, че може да си позволи по-добър стандарт на 100% кредит. Купува нова кола със заем. Малко след него - къща, за която също трябва да заделя внушителна вноска на месец. Ремонти в дома, нови електроуреди и частично обзавеждане – също на кредит. Историята не би била тъжна, ако компанията не бе фалирала в края на 2008 г. Павлин се оказва  безработен и с огромни дългове. Общата сума за плащане на месец е 2400 лв. Макар че счетоводители се търсят, Варна е град, в който икономисти има много (заради Икономическия университет). А в години на криза работа за добра заплата се намира трудно. Плащанията се забавят, банките се обръщат към съда. Заваляват заплашителни телефонни обаждания. Павлин продава всичките наследствени земи, къщата и колата си, за да погаси заемите.

Каквото ще кажем за заемите, те няма да спрат да са ни нужни. Така е устроен изначално капитализмът, че мнозинството от хората не получават толкова доходи, колкото са им нужни, за да си купят дом и да се обзаведат. Тук обаче идва и нюансът с излишеството. С рекламните слогани, които изяждат покоя ни и ни хвърлят в излишни и ненужни разходи. Имам си мобилен телефон, който ми върши чудесна работа, но си нямам андроид от ново поколение, който може да прави далеч повече глезотии. Трябва ли ми? Мога ли да си позволя да извадя пари от джоба си, за да го купя? Няколко нужни и навременни въпроси.

Дали да вземе заем или не -  всеки сам решава за себе си. Но ако вече имате кредит и известни трудности, по-скоро е необходимо да се промени подходът към дълга. Специалистите съветват: преди да вземете заем и особено преди да заложите единственото си жилище, помислете какъв е месечният ви доход, надвишава ли той дължимата месечна вноска, изглежда ли стабилна работата ви? Дали заемът не надвишава общия ви доход?

Напълно възможно е да ви съкратят внезапно няколко години след като сте ипотекирали дома си. Ако е така и вие изпитвате трудности при плащането на вноските, свържете се с инспектор на банката и поискайте да се преструктурира заема. Вече има гъвкави планове. Има процедури да се намали размера на плащането чрез увеличаване на срока на договора. Може да се наложи да плащате два пъти по-дълго, но пък месечните сметки няма да ви изнервят и да превръщат живота ви в агония.

Добре е, ако може да си позволите да спестявате за изплащане на кредита по-бързо. Лесно е да се каже „харчете по-малко”, затова специалистите съветват да се хванете на втора работа. Има няколко възможности за изплащане на дълга, които предлагат банковите експерти.

 Ако плащате няколко заема: първо се опитайте да намалите броя на кредитите, да ги преизчислите и да ги вкарате на едно място. Да плащате в една банка е много по-удобно, отколкото в няколко различни. Плащането веднъж месечно създава по-стегнати и организирани навици, спестява време и размер на комисионните. Това може да си позволите обаче там, където лихвеният процент е по-нисък. Друг съвет на специалистите е да погасите първо по-малките заеми, а след това - по-големите. 

Днес можем да вземем на кредит всичко. Но не бива да забравяме, че после всичко трябва се плаща. С лихвите. Те растат, банките предлагат възможности, които са силно неизгодни за клиентите, но хората продължават да вземат заеми. Преди да вземете заем, пресметнете добре дали това е изгодно за вас.