сряда, 23 май 2018 г.

За да не ни мамят при обмяна на валута

  • За да не ни мамят при обмяна на валута

    Снимка: authordeepakrana.com

Независимо къде почивате, важно е да знаете, някои основни правила, които ще ви предпазят от измами и неприятности по време на ваканцията.

Обмяната на валута не се извършва на улицата, а в офисите на банките, обменните бюра, регистрирани в НАП, както и в пунктове за обмяна на валута на обозначени места в някои хотели, съветват от Националната агенция по приходите в разгара на активния летен сезон. Оттам предупреждават туристите да не се изкушават от по-високата цена за обмен, предлагана на улицата, а да сменят валутата си в лицензираните за това обекти. Курсът, по който се обменя съответната валута, не може да се различава с повече от 5%  от курса на Българска народна банка за съответния ден.

Обръщайте внимание на курсовете, обявени на таблото, поставено вътре в обменното бюро. Касиерът е длъжен да  даде предварително информация, както за курса за обмяна на съответна валута, така и за общата стойност на сделката. Преди да подпишете документа, проверете дали коректно са описани сумата от съответната валута, обменният курс  и общата стойност на сделката. Сделката приключва с подписването на документа.

Ако има проблем, добре е да се знае, че на таблото в обменното бюро са изписани телефоните за контакти с НАП.

При всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка. На касовите бележки в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекс BG.

До 21 юли за услуги с атракционен характер се допуска издаването на билет вместо фискален бон. След 21 юли всички обекти с атракционен характер, а така също и предлаганите чадъри и шезлонги на плажа, ще се отдават на почиващите с касов бон от фискален апарат.

За всякакви нарушения, свързани с данъчното и осигурително законодателство, като неиздаване на касови бележки, гражданите могат да подадат сигнал на телефон  0700 18 700.