понеделник, 16 юли 2018 г.

България отново ще строи самолети

  • България отново ще строи самолети

    Снимка: kanal3.bg

В завод в столичния квартал „Враждебна" ще бъде сглобяван самолетът Скайлидер 600. На представяне на летище Лесново бе изнесена информация  за икономичното летателно съоръжение. Самолетът лети с обикновен бензин А-95, а цената му е колкото луксозен автомобил. С това българското самолетостроене се възражда 100 години след построяването на първия български самолет.

Днес и утре са първите представяния на SKYLEADER 600. След това ще участва в авиошоу в Пловдив, което ще бъде съпътствано и от национална обиколка, стартираща от града под тепетата. Паралелно с това ще бъде открито и изложение на ултра леката авиация.

Самолетът Скайлидер 600 е създаден в авиационен завод на фирма в Република Чехия. В завода ще бъдат произвеждани инсталациите, ще бъдат монтирани дисплеите, ще се регулират двигатели и ще се извършват тестовете на самолета. Срокът, за който е направен този самолет е изключително кратък. Летателната машина може да лети на височина 2-3 хиляди метра, а  средната и скорост е 220 км.  Той може да бъде използван за пилотаж, обучение и наблюдателни действия.