Няколко заблуди за хобито, професията и парите

  • Няколко заблуди за хобито, професията и парите

Когато кажем хоби, първосигнално се сещаме за любимо нещо. Изниква приятна асоциация, усмивка. Но второсигнално вече знаем, че ни трябват пари. Изискват се за всяко любимо занимание едни или други финансови инвестиции.

Каквото и да правите – рисуване, изучаване на чужди езици, фитнес или занаяти, са нужни някои материали и инструменти, които понякога са много скъпи. Разбира се, всичко това не е причина да се откажете от дейности, които помагат за възстановяването на емоционалния ви баланс. Да разгледаме "златната среда".

Какви са най-честите грешки, които ни спират да изберем хобито да бъде наша професия и как да ги избегнем?

Неподготвен сте

Няма да ви струва нищо да проучите предварително с въпроси, статии, малко четене, за да се подготвите – какво ще ви е нужно за новото хоби. Почти всеки новодошъл в дадено хоби си мисли, че му е нужен безкрайно дълъг опит и се чувства малоценен в сравнение с тези, които от години познават спецификата на заниманието. Това всъщност е заблуда  доста далеч от реалността. И много хора се отказват още на стартовата линия. Оказва се, че за някои дейности не са нужни къртовски усилия, инвестиции и опит. Като например организацията за печатане на тениски с лична снимка или гмуркане.

Заслужава си да посетите магазините, свързани с вашето хоби, да видите цените за неща, от които имате нужда.

Мислите твърде на едро, опитвайки се да гледате още в началото в дългосрочен план

Друга често срещана грешка е, че хората натоварват хобито си с излишни отговорности. Човек решава да се занимава с рисуване или пирографиране на дърво. Харесва му, интересно му е, би се чувствал комфортно, но се отказва заради предразсъдъци от типа на „ще ме храни ли това, кой ще го купува, кога ще се занимавам с това, дали няма да ми отнема твърде много време?”. И започват мисловни атаки и планове, които се блъскат от мига на първото рисуване до момента, когато ще бъде в състояние да достигне висоти в този бранш, за да се препитава и богатее. В този първи момент на главоблъсканици, пътят към хобито свършва. Все пак ако притесненията ви са големи още в началото на вашето ново занимание, може би е добре да се откажете и да опитате нещо друго. Единственото задължително условие е да ни носи радост.

Ако хобито ви е професия, това е чудесно. Но в повечето случаи говорим за чистата форма на хоби, което не ни храни  и не краде от времето за любимите ни хора. Хобито трябва наистина да донесе радост и да ни прави щастливи. Следователно плановете за постигането на изключителни резултати също трябва да го забравите. Удоволствие носи самият процес, пътят, заниманието. Резултатът е вторичен, защото пред никого не сте длъжен да се отчитате.

Ако хобито вече не ви носи радост, уморен сте и не ви е интересно, не съжалявайте за времето, прекарано в това любимо занимание, направете нещо друго. Докато хобито ви помага да се отпуснете, носи ви положителни емоции, останете с него.

Влагате на твърде големи нвестиции

Тази грешка е тясно свързана с предишните две. Когато човек реши да направи нещо сериозно, той започва с нетърпение да купува материали, инструменти, оборудване за своето хоби. И колкото повече пари влага, толкова по-трудно му е след това се откаже от хобито си (ако му омръзне или вниманието му бъде привлечено от нещо друго). Добре е ако парите за хобито не идват от бюджета на семейството. Понякога любимото занимание може да съсипе всяка връзка, ако съпругът или съпругата точат така нужните средства за сметки, храна, дрехи, бит.

Не прекалявайте в купуването на инструменти и оборудване за хобито си. Да, това е вълнуващ процес, който носи голямо удоволствие, но в много случаи това води до катастрофални резултати. Ако вече не ви е интересно и искате да се откажете, продажбата на оборудването не е толкова лесно, защото целевата група е доста ограничена. Ще го продадете на половината цена, а възвръщаемост често няма.

Купувайте само онова, което е най-необходимо. Тогава и да се откажете, няма да съжалявате.

Не слушате съветите на другите хора

Когато един човек без опит се впусне в ново начинание, това често води до грешки, включително и финансова. При липсата на опит, лесно можете купите грешен инструмент или материал  или да купите това, което трябва, но неоправдано скъпо. Защо да не се консултирате с тези, вече са минали по вашия път. Всеки „колега” по хоби би бил щастлив да сподели опита си. Хората описват пътищата до своя напредък в любима област в блогове и социални мрежи.

Най-доброто нещо, което можете да направите е да намерите онлайн общност със същите интереси и да я помолите за съвет.

Вдъхновение и успех по пътя към вашето хоби! Нещо повече – пожелаваме ви то да стане ваша печеливша професия. За да споделите някъде към Коледа „И тази година нямах нито един работен ден!”.