Няма да глобяват за закъснения, ще ги отработваме

  • Няма да глобяват за закъснения, ще ги отработваме

    Снимка: kbic.com

Вече няма да получаваме сърдечни пристъпи от притеснение, че закъсняваме. Ще може ли понеделникът ни да започне от събота и доколко хората ще могат да избират кога да отработят в рамките на нормираните по Кодекса на труда часове, които по някаква причина не са могли да изработят?

Заместник-председателят на БСК Димитър Бранков коментира за БТА, че теоретично такава възможност и сега има в Кодекса на труда, но не за хора, които са на редовен безсрочен трудов договор, а само за тези с трудови договори с регламентирано работно време с променливи граници /чл. 139, ал. 2 на КТ/. Дава се възможност в рамките на работната седмица да прехвърляме часове от един на друг ден, но така, че да станат 40 работни часа на седмица. В този случай, можем да отидем и в събота на работа, ако правилникът за работа и сключеният договор, изключват понеделника от времето за задължително присъствие, допълни Бранков.

Предложението е за изменение на член 139 в Кодекса на труда, с което се дава възможност на работодателите и работещите в предприятията, където организацията на труда позволява, да се въведе работно време с плаващи граници - началото и края на работното време да не са фиксирани, а свободно да се определят от страна на работниците. Работодателят трябва да определи тази възможност в правилника за вътрешния трудов ред в предприятието, разясни за БТА заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Работодателят ще определи и задължителният период, в който през деня всеки работник и служител трябва да пребивава на работното си място. Ако през даден ден от седмицата, на работник или служител, му се налага да работи само в задължителния период, то през друг ден от седмицата, той ще може да се възползва от плаващото работно време - като отиде няколко часа по-рано или остане няколко часа по-късно, допълни Гълъб Донев. По думите му в края на седмицата трябва да се получат общо 40 часа - по осем за петдневна работна седмица. Въвеждането на плаващо работно време ще позволи съвместяването на личния с професионалния живот

Работодателите също подкрепят предложението. То е в полза както на работниците, така и на бизнеса, коментира заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. България е на последно място в сравнение с другите европейски страни по отношение на различни форми на гъвкава заетост и гъвкаво работно време и това е най-вече поради консервативното трудово законодателство, смята Бранков. Той допълни, че в много международни организации и чужди предприятия, които е посещавал, е въведен двайсет и четиричасов достъп до работното място за отделни категории служители.