понеделник, 18 юни 2018 г.

Съкровища за 500 милиарда лв. лежат в морето ни

  • Съкровища за 500 милиарда лв. лежат в морето ни

    Снимка: Свилена Велчева

Островът на съкровищата се намира край българските брегове, обявиха пред в "Всеки ден" родни учени, занимаващи се с подводна археология. Разбира се, в случая не става дума за тайнствения морски остров от приказките, а за богатствата от стотици потънали кораби, които се намират на морското дъно в българската акватория на Черно море. За последните 150 години само до нашия бряг - от Дуранкулак до Резово - са потънали поне 200 кораба, като повечето са били претъпкани с ценности, твърди сензационно шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Роденият в Созопол учен, който скромно припомня, че е републикански шампион по подводен спорт през 1962 г., добавя, че повечето от тези плавателни съдове са потънали по време на военни действия през Първата и Втората световна война, други при бури, пожари и други бедствия.

Според учени, ако се върнем в древните времена примерно от създаването на българската държава през 681 г., спокойно можем да кажем, че броят на потъналите кораби край нашите брегове надхвърля 1500 - наистина внушително число. В този смисъл морското дъно е не само сандъци със съкровища, злато и сребро, но и невероятен музей от паметници на културата. Археолози обясниха, че поради факта, че българските брегове не са детайлно изследвани най-вече поради липса на средства, не може да се каже какво точно се крие там. Те обаче смятат, че можем да говорим за богатства и за предмети с огромна историческа стойност от порядъка на 500 милиарда лева! Специалистите обаче са скептични, че някога реално може да изследва в пълнота всичко, което се намира на морското дъно в близост до българските брегове. Поради ниската соленост на Черно море обаче потъналите кораби и съответно съкровищата би трябвало да са запазени и да са в доста добър вид. Всеки запален рибар или изследовател на морето знае за отколешното поверие, че потънали кораби може само да се изследват, но не бива да се вадят или това, което се намира на борда им, да се доставя на брега, защото не е добра поличба. И тези, които са дръзнали да нарушат вековното спокойствие на потъналия плавателен съд, не ги чакат добри дни. Разбира се, това не е пречка за иманярите, подмамени от легенди за тайнствени несметни богатства в морето, да се пускат до морското дъно в търсене на милиони.

 Kрай Черноморец се намира загадъчната ранновизантийската крепост Акра, която се намира на нос Акин. Учени също смятат, че на морското дъно са потънали богатствата на античните жители. Причината е, че морето е заляло близо 30% от полуострова. На практика цял един квартал е потънал. Някогашните му обитатели били много богати. Те търгували с всички пристанищa на Черно море. Преди дни водолази поискаха властите да отменят наредба, издадена от Министерството на транспорта, според която потънали кораби могат да се вадят от дъното, за да се нарежат за скрап. Те изпратиха писма до министерствата на транспорта, на културата и на екологията да не се позволи разграбване на морското дъно. Според специалисти голяма част от потопените плавателни съдове могат да се превърнат в туристическа атракция.

Източник: novini.bg