понеделник, 28 май 2018 г.

Как се включва България в европейския Ден без асансьори

  • Как се включва България в европейския Ден без асансьори

България се включва в европейския Ден без асансьори (No Elevators Day) на 5-и юни. Идеята е да се затворят символично част от асансьорите и ескалаторите в обществени и частни сгради, за да се обърне внимание на хората към сериозния проблем на обездвижеността. По-долу ви предоставяме информация по градове. Прилагаме и първоначалното прессъобщение.
Важно условие на организаторите е навсякъде да бъде осигурен достъп до съораженията (асансьори и/или ескалатори) за хора със специални потребности или такива, които не желаят да се включат в инициативата. Събитието е част от най-голямата обществена кампания за физическа активност NowWeMOVE, която у нас се провежда под надслов „Да раздвижим България” и се координира от Сдружението “BG Бъди активен”.
В деня без асансьори до този момент са включени 17 държави, 50 града и над 180 общински, корпоративни и частни сгради. Дейностите започнаха в Брюксел, където европейският организатор ISCA (International Sport and Culture Organization) снима филм пред асансьорите на Европейския парламент с участието на няколко депутата. На пети юни активисти от ISCA ще изкачат пеш известната кула Atomium в Брюксел. Инициативата No Elevators Day ще бъде подкрепена и от Латвийското председателство на Съвета на Европейския съюз,  както и от Белгийското финансово министерство.
Ето и информацията по градове до този момент:
София:
Ден без асансьори в Министерството на младежта и спорта
Българско дружество за връзки с обществеността партнира на събитието, като разпространява информация за него по своите канали и призовава за включване в инициативата.
В административната сграда на ЧЕЗ Електро България.
Пенсионно осигурителна компания „Доверие“ ще сложи специални стикери на част от асансьорите в 7 етажната бизнес сградата, насърчавайки по този начин повече от 500-те служители на различните компании в сградата да използват стълбите. Медийна група България On Air ще подкрепят инициативата, като разпространят информация относно ползите от физическата активност за здравето и по-конкретно от изкачването на стълбите като избор, който всеки може да вземе в ежедневието си.
Пловдив
WOW Sport и BG Бъди активен организират изкачване на стълбите до паметника на Альоша.
Ще бъде затворен един асансьор в новата сграда на Пловдивския университет.
Община Пловдив също ще подкрепи събитието като разпространи информацията за ползите от физическата активност и прикани гражданите да използват стълбите.
Нова Загора
Ще бъдат затворени асансьорите в административната сграда на Община Нова Загора и в многофункционална спортна зала „Младост”. Часовите интервали, в които ще се проведе инициативата, ще бъдат в рамките на работното време, съответно в сградата на общинска администрация – от 8:00 до 17:00 ч., в сградата на спортна зала „Младост” – от 9:00 до 21:00 ч.
Монтана
В кампанията се включват общински младежки дом - Монтана, заедно с областна администрация и регионална здравна инспекция. Областна администрация и РЗИ символично ще запечатат асансьорите в сградите и ще препоръчват на посетителите да ползват стълбите. Възпитаници и доброволци на Младежкия дом ще поставят стикери в жилищни блокове с асансьори. Те ще раздават и флаери на гражданите, разяснявайки кампанията.
Сливен
Кметът Кольо Милев ще заяви публично, че подкрепя събитието.
Сградата, където се намират офисите на Здравната каса.
Областна администрация.
Териториален статистически институт – бюро Сливен.
Благоевград
Областният управител ще затвори символично асансьорите сутринта на 5 юни в Областна администрация.
Смолян
Ще се включат общинска и областна администрация Смолян като затворят асансьорите в сградите си. Към инициативата ще се присъедини и хотел „Кипарис“.
Ще бъдат затворени символично и асансьорите в общежитията на Пловдивски университет, филиал Смолян.
Чепеларе
Община Чепеларе ще се присъедини към инициативата като затвори асансьора в жилищен блок, близо до сградата на Общината.
Amer Sports – фабрика за ски.
Плевен
В инициативата ще се включат жилищни сгради, като домоуправителите ще разпространят информацията за ползите от изкачването на стълби.
Варна
Сдружение „Възход за Варна” призовава на 5 юни, в 8 часа, всички любители на активния начин на живот да се съберат при Паметника на българо-съветската дружба, до спирка „Почивка”. Идеята е да изкачат заедно 301 стъпала от основата на хълма до върха.