понеделник, 28 май 2018 г.

Ученици станаха горски инспектори за един ден

  • Ученици станаха горски инспектори за един ден

    Снимка: Свилена Велчева

В ролята на горски инспектори за един ден влязоха ученици от шести клас на СОУ „Пейо Яворов” във Варна. Домакин на инициативата, която продължава и днес, е дирекцията на Природен парк „Златни пясъци“ към Изпълнителната агенция по горите. Учениците присъстваха на демонстрация по залавяне на нарушител на територията на старо сечище в парка, ориентираха се по карта и GPS, разпознаваха различните видове маркировки, измерваха стволове на дървета и дори изпробваха сирената в колата на горския инспектор.

Служители на Регионалната дирекция по горите (РДГ) – Варна, разказаха на децата случаи от практиката по установяване на незаконна сеч и превоз на дървесина с нередовни документи. Разясниха им как да разпознават регламентираната от незаконната сеч в гората, информационните табели и маркировките, с които трябва да бъдат обозначени позволените сечища, наречени още котли, и др.

Днес (5 юни), на Международния ден на околната среда, инициативата „Горски инспектор за един ден” продължава. От 14:00 часа природният парк отново ще бъде посетен от група ученици, които ще присъстват на поредния урок по опазване на зеленото богатство.