понеделник, 18 юни 2018 г.

Вече няма да събарят стени от апартаменти по силата на нов закон

  • Вече няма да събарят стени от апартаменти по силата на нов закон

Поправки в Закона за етажната собственост, публикувани за обществено обсъждане от регионалното министерство забраняват всякакви дейности, които увреждат устойчивостта на сградите, разбиване на стени и премоделиране на жилището, различно от първоначално заложеното. Новите текстове обаче забраняват и остъкляването на балконите и санирането на отделни апартаменти. Няма да се разрушават досега построените конструкции обаче, което е добра новина.  В закона не се казва нищо за вече остъклените тераси. „Собствениците на такива апартаменти няма да се карат да премахват конструкциите“.

Решенията за поставяне на рекламни или други съоръжения по блока ще се вземат с мнозинство от 50% от собствениците на идеални части в сградата, а не минимум 67%, както беше досега. Това важи и за решенията за присъединяване към топлофикация, водопровод или газопровод или за отказването от тях. Решенията за саниране, както и досега, ще се вземат с мнозинство от две трети.

След като парламентът гласува новите текстове, вече ще могат да се назначават и професионални фирми, които да управляват етажната собственост.