сряда, 23 май 2018 г.

Българските скаути по пътя към 23-ото Световно джамборе в Япония

  • Българските скаути по пътя към 23-ото Световно джамборе в Япония
  • Българските скаути по пътя към 23-ото Световно джамборе в Япония
  • Българските скаути по пътя към 23-ото Световно джамборе в Япония

Започваме нашия разказ за тези деца и младежи, силно свързани с природата и пътя им към Япония с уговорката, че те още не са намерили всички средства, за да стигнат до Страната на изгряващото слънце. Макар че силно се надяват да успеят да съберат средства и достигнат до своя първи най-голям урок в живота.

Разговорът ни с техния водач Костадин Грибачев започва с кратка ретроспекция. Сам той е скаут от 17 години, а от 16 води и деца.

След създаването си през 1907 г. в Англия, идеята много бързо е намерила почва и в България. Това се е случило през 1911 г. Във времето между 1911 и 1945 г. скаутската идея е била в голяма помощ на обществото в страната. През 1945-а, заради смяна на политическата ситуация и идването на комунистическия режим в България, организацията се саморазпуска. През 1991-а е възстановена отново. Към днешна дата има почти 2000 члена - деца и млади хора, което прави Организацията на българските скаути една от водещите младежки неправителствени, доброволчески организации в страната.

2015  г. е време за ново предизвикателство за българските скаути

Организацията ще участва на 23-ото световно скаутско джамборе в Япония. Събитието ще се проведе между 26 юли и 8 август. Организирано на всеки 4 години и с брой участници от над 40 000 младежи между 14 и 18г., събитието може лесно да се сравни с Олимпийските игри.

С мото “Духът на обединението”, събитието ще бъде двуседмична комбинация от предизвикателни обучения, културен обмен, толерантност и разбирателство, както и участие в церемонията на мира по случай 70-годишнината от падането на атомната бомба над Хирошима.

Темата на това джамборе е символът Канджи “和” или още "Духът на единството". Той има различни значения, които много добре дават представа за Япония и нейната богата и древна култура- единство, хармония, сътрудничество, приятелство и мир. Джамборето ще събере от всички краища на света много младежи, търсещи нови идеи и приятелства, и ще им помогне да се запознаят с различни традиции, водещи технологии и да опознаят природата. След това уникално преживяване, скаутите ще се приберат у дома като носители на мира и с чувството на хармония в сърцата си.

Идеи

Цялостната тема на джамборето "Духът на единството" , ще включи в себе си три основни идеи: Енергия, Промяна и Хармония.

Енергия

Двайсет и третото световно скаутско джамборе ще ни покаже динамичността на Скаутското движение, енергичността на скаутите от целия свят и тяхното активно участие в различни дейности.

Промяна

Преживяването от това джамборе, откриването на различни култури, традиции и други начини на мислене, без съмнение ще доведат до незабравима промяна.

Хармония

Хармонията ще обедини хора с различни истории, култури и религии, и ще ги накара да живеят заедно, да се уважават и да си помагат.

Тук може да научите повече за скаутите ни или дори да се включите в тяхната организация, ако местоживеенето ви го позволява. По думи на водача на скаутите Костадин Грибачев, нужно е в програмата на българските училища да има залегнали предмети, които да учат децата на истински полезни неща, свързани с природата, земята, гората, водите и неразривната ни връзка в всичко живо.

И ако имате възможност и желание да им помогнете да съберат средства за пътя си към Япония, ще откриете координати към тях в сайта им. Ние им пожелаваме успех!