сряда, 23 май 2018 г.

Ученици ще строят кули от спагети в състезание

  • Ученици ще строят кули от спагети в състезание

    Снимка: ВСУ "Черноризец Храбър"

За втора поредна година Варненският свободен университет ще бъде домакин на Националното състезание за креативни умения Varna Spaghetti Tоwer. То е организирано по идея на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ към Архитектурния факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Тази година състезанието е част от проявите, посветени на 20-годишнината на специалност "Строителство на сгради и съоръжения".

Форумът ще събере ученици от 10 професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия от цялата страна и студенти на Варненския свободен университет  и отново ще провокира креативното им мислене в проектиране и изграждане на кули от спагети.

В съпътстващата програма на състезанието са включени поредица от лекции, свързани с конструирането, съпротивлението при различните видове материали и устойчивото строителство в дигитална среда.

Второто издание на националното състезание за креативни умения  Varna Spaghetti Tоwer ще бъде официално открито на 19 юни (петък) 2015 г. от 10:15 ч. в зала 404 на университета.

Изградените кули ще бъдат оценени от жури с участието на главния архитект на Община Врана арх. Виктор Бузев, инж. Христо Димитров - председател на Камарата на строителите във Варна, инж. Румен Иванов - председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) Врана, инж. Светлана  Николчева - председател на секция "Строителни конструкции" към КИИП - Варна, г-н Георги Сотиров - кореспондент на основния медиен партньор на събитието вестник "Строител", както и представители на Архитектурния факултет и фирмите партньори.