Кампания подарява 700 тома книги на случайни минувачи

  • Кампания подарява 700 тома книги на случайни минувачи

    Снимка: nullamore.com

Благотворителна инициатива “ОСТАВИ ТАБЛЕТА, ВЗЕМИ СИ КНИГА” ще започне в 11 ч. на 20 юни пред хотел “Черно море” във Варна. В пространството между дърветата, по протежение на алеята от хотел “Черно море” до ФКЦ, ще бъдат опънати специални носещи въжета, на които ще бъдат окачени над 700 тома българска и чуждестранна литература. Всеки, който пожелае ще може да си избере тази книга, която му харесва и да я получи като подарък. Голям процент от книгите ще бъдат от варненски автори, с цел популяризиране на съвременната варненска литература. Инициативата е на фондация “Жени за красива Варна”.

Датата 20 юни е чествана от Българската правосавна църква, като ден на преподобния Наум, охридски чудотворец, ученик на св. братя Кирил и Методий, спътник, сътрудник и състрадалец на св. Климент Охридски, просветител български. Преподобният Наум е и сред основоположниците на Преславската книжовна школа.

Според, данни от изследователски проект "Читателски практики в България 2014", осъществен под ръководството на проф. Александър Кьосев, през последната една година едва 14% от пълнолетното население на България е прочело повече от петнадесет книги. В днешно време в живота на хората все повече и повече навлизат технологиите. Чрез интернет те черпят необходимата информация, вместо да залегнат над книгата, онази – истинската, чрез която се потапяш във вълшебен свят, от който не ти се излиза, мотивират кампанията си "Жени за красива Варна".

Една от амбициозните задачи, които фондацията си е поставила, е да помогне за развитието на гражданското общество във Варна във всичките му аспекти. "За всички ни е ясно, че само чрез знание и образование може да бъде създадено отговорно и мислещо гражданско общество. Инициативата “ОСТАВИ ТАБЛЕТА, ВЗЕМИ СИ КНИГА” е част от международна кампания в подкрепа на четенето. Кампанията вече получи подкрепата на читалище “Възрождение”, читалище “Просвета 1927”, Сдружение на писателите – Варна и много граждани, които дариха книги за осъществяването й.