събота, 26 май 2018 г.

Танцьори на улични танци снимат филм във Варна

  • Танцьори на улични танци снимат филм във Варна

Наричат инициативата си ФИНДЛИ. И ще покажат своето изкуство в късометражен музикално-танцувален филм. 25 танцьора на улични танци на възраст от 14 до 25 години ще се опитат да покажат най-доброто от себе си, за да заснемат мултимедиен спектакъл от хип-хоп, танци и рапиране от 20 юли до 20 август. В основата е Георги Енчев или както го познават още – Гоош. Той започва своя танцувален път с брейк, вдъхновен от няколко клипа на MC Hammer. Учи във Варна и започва да работи сериозно върху идеята да направи собствено училище, в което да се танцуват улични танци. Школото вече е факт и дори има клон в София. За музиката, този енергичен танцьор казва, че преминава през него. И това вероятно е точно така, защото всеки танц е различен, движението сякаш извира от него, преминава през тялото му и се влива в останалите участници. Пълни с живот са хореографиите му,  движенията  са естествени и оригинални. Нещо повече: този човек знае как да преподава уменията си на останалите. Не е лесно да накараш 100-ина души с различни двигателни умения и усет към ритъма да извлекат максималното от себе си и да затанцуват като един. Е, никой не гони синхрона на китайски клуб по художествена гимнастика, но със сигурност ентусиазмът и духа се усещат от всички.

Участниците в проекта са финалисти от България търси талант 2015 - TC World, и танцьори на улични танци. За един месец те влизат в хале, оборудвано със съвременна осветителна и озвучителна техника, за да представят на сцена по интересен начин темата за привличането и общуването между младите хора.

До танцуващите хора обаче има едно неуморно момиче в сянка. Тя е идеен организатор и двигател на проектите. Казва се Екатерина Маринова. За инициативата с филма Екатерина каза за dobrini.bg: Ние говорим на езика на младите хора, показваме важността от човешкото общуване, използваме различни изразни средства, защото танцът казва толкова много. Създаваме артистични и сценични продукти, които имат висока социална стойност и обучаваме връстниците си, показваме това, което правим най-добре: работим в екип и танцуваме. Искаме да ви замислим и да ви накараме да погледнете по нов начин на четете между редовете на поемата ФИНДЛИ на Робърт Бърнс. Обичаме това, което правим и затова ще допълним програмите за сексуално възпитание в училище с този филм-спектакъл. Ние сме уверени в това, което правим, защото се проверихме 14 пъти на сцена с танмцовия спектакъл Вяра 509 по поезията на Вапцаров. От суровия материал, който ще се заснеме, ще бъде сглобен 20-минутен филм на български език, с английски субтитри, и 2 трейлъра.

Тъй като все още не достигат средства за проекта, ако можете, помогнете на екипа тук.

Новата продукция ще бъде представена на фестивали в страната и чужбина, като първото обществено представяне е в Англия, през август 2015 на Active Voice: международен обмен за активното участие на млади хора в живота на общността.