понеделник, 28 май 2018 г.

Вдигат паметник на бургаския гларус Пандира

  • Вдигат паметник на бургаския гларус Пандира

    Снимка: poligraff.net

Бронзова скулптура на легендарния бургазлия Петьо Пандира ще бъде открита на Моста в Бургас, съобщиха от Община Бургас. Скулптурата с височина 1.80 м увековечава бургаския гларус. Паметникът на Пандира ще бъде официално открит на 26-ти юни, петък, 18.00 часа, от ляво на Моста, където ще бъде позиционирана пластиката. Тук " мерната единица за всички бургазлии”, както го наричат хората, които са го познавали лично, ще посреща гости и приятели с неизменната си усмивка.

Скулптурата на Пандира е дело на Руси Костадинов. Авторът е уловил реалистичния образ на зевзека - на базата на снимки, разкази и легенди. Облечен с къси рибарски панталони, моряшка тениска и характерното кепе на главата си, Пандира е изобразен в момент, когато с трепет разказва нещо, а на ръката му е кацнал гларус. Веднага след откриването на паметника започва музикален спектакъл на открита сцена „Охлюва”, от 18.30 часа. Водещ ще бъде обичаният Стефан Диомов. В концерта под наслов: „Пандира - една бургаска легенда", ще вземат участие вокална група „Ретро Бургас", артистите Стоян Памуков и Любомир Добрев, музикантите Пени Ставрева, Иван Ченов и др. Музика с акцент от Черно море до Средиземноморието ще подарят Емил Калев и Ана Боянова.
Ако все още се чудите кой е Пандира - това е човекът, който олицетворява бургаската бохема от миналия век. След неговата поява градът никога вече няма да е същият, защото той заразява с магнетичен позитивизъм, който витае тук до ден днешен.

Източник: focus-news.net