понеделник, 18 юни 2018 г.

30 жени в неравностойно положение от Варна се социализират чрез танц

  • 30 жени в неравностойно положение от Варна се социализират чрез танц

30 жени в неравностойно положение от Варна - майки на деца с увреждания, жени с увреждания, майки на деца с трудности в социалната интеграция, ще работят на сцената, заедно с едни от най-известните и ентусиазирани хореографи на TheCenter. Те ще разработят заедно 10 театрални и танцувални етюда за човешките права, интеграцията, предразсъдъците, нагласите, отношението към различността.

В основата на инициативата е едно от най-популярните упражнения по въвеждане на темата за човешките права, използвано от Съвета на Европа, наречено "Стъпка напред". Видео-портретите и видео-посланията, които ще заснемат в началото и в края на проекта ще покажат зрялостта на участниците и доколко работата с театър и танц е повишила самооценката им.

За dobrini.bg сътрудникът по проекта Екатерина Маринова сподели, че добрата социална работа не е "само" социална работа, нито добрата младежка работа - само младежка, защото никой не принадлежи само към една категория. Убедени е, че положителната нагласа ще подпомогне хората, с които работят, да преосмислят и личния си опит и да се справят по-уверено с различни житейски ситуации.

Проектът „Стъпка напред” е финансиран от Български фонд за жените. Идейният реализатор на проекта - център за Съвременен Уличен Танц - oрганизацията на Георги Енчев Гоош преборва конкуренцията в една нова област, а именно овластяването и правата на жените.