понеделник, 16 юли 2018 г.

В Троян отбелязват 110 г. от първата белодробна болница на Балканите

  • В Троян отбелязват 110 г. от първата белодробна болница на Балканите

110 години вдъхновение и грижи за белодробно болните в България. Национален симпозиум с този надслов събра в Троян видни представители на медицинската общност от България и чужбина. Поводът е официалното честване на годишнината на първата у нас и на Балканския полуостров белодробна болница. Създадена през 1905 г. като Държавен санаториум за лечение на белодробна туберкулоза, сега Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести – Троян е един от успешните примери за исторически интегритет и съвременни постижения.

 През последните 10 години в  Белодробна болница - Троян са консултирани, диагностицирани и лекувани повече от  от 35 000 пациенти с остри и обострени хронични белодробни заболявания и туберкулоза от територията на цялата страна.  99% от болните са изписани здрави или с подобрение, няма регистрирани усложнения в резултат на диагностични и лечебни дейности, смъртността е 0,4%. Всички анкетирани пациенти са удовлетворени от качеството на медицинските услуги, като над 82% го определят като „отлично” . Използваемостта на легловия фонд е около 88%.“

Във форума взеха участие 200 пулмолози от цялата страна, както и водещи в областта на пневмологията и фтизиатрията фармацевтични фирми. Утвърдени у нас и в Европа лектори представиха актуални теми, свързани с белодробните заболявания и споделиха опит и добри практики в решаването на респираторните здравни проблеми.

На 5 юли в Белодробна болница Троян беше открита изложбата „Медицина и живопис – две изкуства срещу болката“ с работи на на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“.