понеделник, 16 юли 2018 г.

3000 творци се готвят за Роженския събор

  • 3000 творци се готвят за Роженския събор

С пълна пара върви подготовката за тазгодишното издание на Роженския събор, който ще се проведе на 17, 18 и 19 юли.  За dobrini.bg организаторите поясниха, че цялото име на лятната родопска Роженска сцена е „Събор на народното творчество и животновъдство”.

За своята над 100 годишна история Рожен се превръща в най-голямата сцена на родопската песен и е сред най-ярките културни събития в страната.  Очакваната посещаемост за трите дни на събитието е за 300 000 души, отчитайки отпускарския сезон, разпонаваемостта на събора, разнообразните и стойностни прояви.

До момента около 3000 певци, свирачи, танцьори, сладкодумци – 190 групи и ансамбли и 140 индивидуални изпълнители от Родопите, Пиринско, Добруджа, Тракия, Шоплука и т.н. са заявили участие.      

Подготвени са 40 декара за палатки. В дните на Роженския събор автобусен транспорт ще има от Смолян, Чепеларе и Пампорово. От 15 юли ще започне да функционира палатковият лагер на събор.

В рамките му ще се проведе Фолклорен конкурс „Рожен“ за автентичен фолклор и етнокултура. Освен традиционните надпявания, надсвирвания и надигравания ще има и: Конкурс за словесен фолклор (приказки, легенди, сказания, балади, народна поезия, пословици, поговорки); Конкурс за геги и хурки, колекция чанове и хлопки, гайдарски и овчарски торби, ямурлуци; Конкурс за обредни хлябове и местни обичайни печива и ястия; Конкурс за детска рисунка; Етнографски и музейни експозиции; Изложение и аукциони на животни ( овце, кози, коне, кучета,говеда и биволи); Изложение на млечни, месни и био продукти от цялата страна; Занаятчийско изложение. В програмата са включени различни състезания и атракции: Конни атракции,състезания по ръчно доене, състезание по стрижба. Ако искате да се включите като участник в събора, сега е времето. Успех!