събота, 26 май 2018 г.

Искат фолклорната носия да бъде официално облекло

  • Искат фолклорната носия да бъде официално облекло

    Снимка: Свилена Велчева

Българската национална носия да бъде призната за официално облекло, поискаха варненци от трибуната на традиционния събор по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Над 250 души се събраха в парка в кв. „Аспарухово” във Варна, за да почетат загиналите в боевете за обединението на българските земи преди 112 години. За трети път в 23-годишната история на днешния събор Македонското дружество „Гоце Делчев” и Тракийското „Кап. Петко Войвода” в морската столица обединиха усилия за провеждането му.

„Българската народна носия носи световния послания и ние трябва да ги направим достояние на света”, заяви инициаторът на идеята фолклорното ни облекло да бъде признато за официално хаджи Ламбрин Сотиров. Основателят на читалище „Стара Варна” и председател на дружество „Традиция” излезе на сцената с автентична македонска носия и рецитира „Аз съм бългърче”.

Близо 100 певци и танцьори от Македонското и Тракийското дружества взеха участие в отбелязването на годишнината. Председателят на Македонското дружество Чавдар Трифонов откри събора с думите на дееца на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Христо Силянов, който нарича въстанието от 1903 г. „най-завършеното въплъщение на българското бунтарство и изкупителна дан на общия български стремеж към свобода”. „Да помним историята си! Да почитаме българщината! Да се гордеем с това, че сме българи!", пожела на събралото се множество Трифонов.