понеделник, 18 юни 2018 г.

Със снимка на храна може да спечелите екоуикенд или биопродукти

  • Със снимка на храна може да спечелите екоуикенд или биопродукти

    Снимка: tverigrad.ru

Независимо дали сте изтънчени гастрономи, страстни фотолюбители или просто хора с развита фантазия, вие имате още две седмици, за да подготвите шедьовъра, с който да спечелите зелени пътешествия или вкусни биопродукти. Фотоконкурс  на  тема  „Визия  за  храната“ организира сдружение  АГРОЛИНК,  заедно с още 20 организации от Европейския съюз. На специално създадения сайт www.supplychainge.org участниците  могат да качат своите снимки, които отразяват отношението им към производството и предлагането на храни като лична и обществено значима кауза. В конкурса са поканени да участват любители и професионални фотографи от България и цяла Европа, без ограничение във възрастта, а срокът е 31 юли 2015 г.

Снимките могат да бъдат черно бели, цветни, колажи, без ограничение на използваните технологии на заснемане. Условията на конкурса могат да бъдат видени в сайта http://supplychainge.org/fotokonkurs/uchastie/.
Резултатите от конкурса, както и всички печеливши участници, ще бъдат обявени на сайта до края на месец август 2015 г.
Наградите:
Голямата европейска награда за победителя на общоевропейския конкурс е уикенд-пътешествие на 23-24 октомври 2015 г. за двама човека до изложението EXPO в Милано;
Три награди за победителите от България:
- Уикенд за двама в хотел „Дивата ферма“ в Източните Родопи. Домашно сготвена храна от собствено биостопанство, наблюдение на птици, конна езда, приключения сред дивата природа на Източни Родопи;
- Уикенд за двама в биохотел „Моравско село“. Домашно сготвена храна от собствено биостопанство, конна езда, риболов в подножението на величествения Пирин;
- Кошница с fair trade и биопродукти на стойност 100 лв.
Най-добрите 20 снимки ще бъдат включени в пътуваща в цяла Европа фотоизложба, както и в каталог, издаден на всички европейски езици.
Какви могат да бъдат снимките?
Всички обичаме вкусната храна и имаме любими ястия. Пазаруваме редовно в големите супермаркети,  в  които има  огромно  разнообразие  от  продукти. Но знаем ли, че храната има обратна страна в този наш „потребителски рай“? Хората в развиващите се страни и в Европа, които произвеждат  или преработват  нашата  храна,  често  живеят  в  бедност,  а трудът  им  е ниско  платен.  От  друга  страна,  начинът, по който се произвеждат или преработват много продукти, нанася вреди на околната среда. Време е да  направим храната по-устойчива!
Организаторите очакват от участниците да изпратят своята визия и идея как хранителната индустрия да бъде по-устойчива, икономически и екологично отговорна, храната ни да бъде по-зелена, естествено произведена и опазваща околната среда.