сряда, 23 май 2018 г.

ЕкоФест в центъра на България и на края на света

  • ЕкоФест в центъра на България и на края на света

    Снимка: Свилена Велчева

  • ЕкоФест в центъра на България и на края на света

    Снимка: Свилена Велчева

  • ЕкоФест в центъра на България и на края на света

    Снимка: Свилена Велчева

Емблематичният Узана Поляна Фест ще се проведе тази година от 24 до 26 юли в местността Узана край Габрово. И тазгодишното издание - ЕкоФест Узана, ще премине под мотото "Зелените идеи в действие!". Фестивалът, както винаги, е безплатен, а програмата е шарена смесица от дискусии, концерти, активности на открито и демонстрации. Предвидени са демонстрации за изработка на цветя от вълна, работилници за техниката „плетене с хартия“, бижута и аксесоари, изработени с техниката макраме, демонстрации на правене на бижута от медна тел, изложба и демонстрация на изработка на изделия с различни плетачни техники, ателие за свирене на диджериду - различни видове техники и методи на дишане при свирене и др.

Детската природна академия "Узана" ще бъде открита на 24 юли от 16 ч. с интерпретативна програма “Кръговратът на водата”. Мястото на срещата е Информационен център "Узана", който се намира на около 800 метра преди входа на фестивалното градче.

Тази година организаторите подемат инициативата „Пеша до Узана - „В центъра на България и на края на света”. Изкачването до Узана може да бъде с продължителност от 90 минути до 4 часа, в зависимост от изходната точка. При изкачване от север (откъм Габрово) се преминава изцяло или частично през територията на Природен Парк "Българка". Степента на трудност е средна, предупреждават опитни планинари. Посочени са три варианта на маршрути, като винаги е осигурен опитен водач. В тура ще участва и експерт-ботаник, който ще разкаже за забележителностите на маршрута през парк „Българка”. Предвидена е и малка кулинарна дегустация.