събота, 26 май 2018 г.

Гражданска еко-лаборатория измерва стойностите на УВ-лъчението

  • Гражданска еко-лаборатория измерва стойностите на УВ-лъчението

    Снимка: Свилена Велчева

  • Гражданска еко-лаборатория измерва стойностите на УВ-лъчението

Гражданска еко-лаборатория изцяло на доброволчески начала сформира Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР). Без да има претенции за представителност, целта на начинанието е да запълни информационния недостиг във Варна и страната относно определени показатели за състоянието на околната среда.

В България за разлика от много други страни няма изградена мониторингово-информационна система за интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи (наричани не съвсем правилно УВ-радиация). Преди години от БАН бе направен подобен опит само с 3 датчика за цялата страна - 2 в и около София, и 1 в Шкорпиловци. Последният обаче не работи от 7 юли 2012 г.
Водени от желанието си да бъдат полезни на обществото и най-вече на онези, които са мислещи, търсещи и наистина загрижени за здравето си, от Гражданската еко-лаборатория към ОЦОСУР започнаха да измерват интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи. Първите измервания във Варна бяха извършени вчера, в 8,30 ч сутринта и показаха UVi по Световната здравна организация (СЗО) 4,7 (умерен риск). Само няколко часа по-късно – в 13:00 ч. при ясно небе беше измерен UVi по СЗО 11,06. Стойността представлява екстремен риск за здравето на най-чувствителните лица и предполага сериозна защита от ултравиолетовите лъчи, в това число избягване на престой на слънце и задължителни предпазни средства на кожата (блуза с дълъг ръкав, дълъг панталон, рокля от подходящи за сезона материи), шапка, качествени слънчеви очила, защитна козметика.

От Гражданската еко-лаборатория към ОЦОСУР считат, че липсата на подобна информация, особено през лятото и за курортен център като Варна, е обществено неприемлива от гледна точка на реалните здравни рискове за хората, затова измерването на интензитета на УВ-лъчите ще продължи епизодично и през следващите дни изцяло на доброволен принцип. Данните ще бъдат публикувани в социалната мрежа на адрес: facebook.com/pecsd.

От Гражданската еко-лаборатория към ОЦОСУР препоръчват на интересуващите се да търсят допълнителна информация за здравните ефекти на УВ-лъчите и възможностите за тяхната ефективна превенция само от висококачествени източници, базирани на реални научни доказателства.

Не трябва да се забравя или пренебрегва факта, че най-неблагоприятните здравни последици от прекомерното и неконтролируемо излагане на слънце може да се проявят след години и дори след десетилетия.