вторник, 23 юли 2019 г.

Фестивал на хвърчилата ще се проведе на плажа в Аспарухово

  • Фестивал на хвърчилата ще се проведе на плажа в Аспарухово

Фестивал на хвърчилата ще се проведе на 15 август на плажа в Аспарухово. Фестивалът се организира от Клуб "Асто - Въздушни чудеса" и Сдружение за опазване на дивата природа (СОДП) - екип ентусиасти с опит в провеждането на събития от този род и амбиция да го превърнат в в едно от емблематичните събития на лятна Варна. Със своя международен характер, новаторското и атрактивно културно събитие допринася за изграждането на специфичния облик на града, насърчава творчеството и социалното включване на различни групи и възпитава у участниците любов към летенето, птиците и свободата, както и правилно отношение към опазването на околната среда.
И тази година фестивалът е посветен на опазването на мигриращите птици и техните местообитания.

Оригинални модели хвърчила, собствена изработка, ще демонстрират участници от България, Турция, Русия и др. Програмата включва парад на хвърчилата, конкурс за най-атрактивен модел, демонстрации на авиомодели, парапланери и други летящи обекти, както и работилница за хвърчила на място. Съпътстващата програма на фестивала включа представления на детски танцови и театрални състави от Варна и района, мини-концерти на известни наши поп изпълнители, работилници и арт ателиета, наблюдение на миграцията на щъркели, пеликани и други реещи се птици със специализирана оптика, приятна музика и много други забавления.

В рамките на фестивала ще се проведе и фотографски пленер за репортажна и художествена фотография. Участниците ще имат възможността да снимат събитията по време на фестивала, и най-вече демонстрациите на международните участници, които ще покажат майсторките си умения в управлението на огромни пъстри ръчно изработени хвърчила. Опитът от миналата година показа, че времето и мястото на събитието е подходящо и за фотографи – анималисти, които биха могли да снимат активната миграция на щъркели, пеликани, осояди, блатари, орли и други хищни птици.
Селектирани фотоси от пленера ще се включат в пътуваща изложба “ ВЪЗДУШНИ ЧУДЕСА - ВАРНА 2015”, която ще бъде показвана на различни места във Варна и други градове.

Фестивалът подкрепя избора на Варна за Европейска младежка столица през 2017 г.