вторник, 23 юли 2019 г.

Панаирът на занятите събра майстори от цялата страна във Варна

  • Панаирът на занятите събра майстори от цялата страна във Варна

    Снимка: Свилена Велчева

  • Панаирът на занятите събра майстори от цялата страна във Варна

    Снимка: Свилена Велчева

  • Панаирът на занятите събра майстори от цялата страна във Варна

    Снимка: Свилена Велчева

Деветнадесетото издание на международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” беше официално открит в Морската градина на Варна. Майстори от цялата страна ще съживят българската история и традиции до 21 август. Пред очите на посетителите в парка майстори тъкат и работят с дърво, кожа, глина, плат. Всеки майстор е различен, всеки носи своята индивидуалност и свои оригинални идеи. Но има едно нещо, което ги обединява – желанието да пренесат във времето отдавнашната красота на българските занаяти, да възродят и съхранят народната традиция, да запазят културното наследство, останало от предците ни.

Нагледно може  да наблюдавате и изучавате, а на някои места дори и да изпробвате, най-различни българските занаяти и да усетите тръпката да твориш с ръце и любов, като старите майстори.

Ще се насладите и на един от най-старите български занаяти, които „Булгарика“ подкрепя и иска да възроди – каменоделството. Талантите от училището в с.Кунино, отново ще демонстрират уменията си. А непосредствено до тях ще видите италианския консул за Варна и Бургас Антонио Таркуинио, който ще се представи, като автор на изделия от стъкло и метал. Ще видите още много майстори иконописци, керамици, автори на кожена пластика, дърворезбари, бижутери, майстори на рисувана коприна и стъкло.

В специално изградената галерия „Къщата на майсторите“ ще бъдат изложени номинираните творби на участниците в конкурса за млади автори, в две направления: 1.Живопис и графика, 2.Скулптура. Жури, в състав носителите на награда „Варна” – Марина Русева и Венцислав Марков, и Веселина Савова –  председател на УС на „Булгарика” ще оцени и определи победителите в конкурса.

От 6 до 21 август в Къщата на майсторите Международният панаир на занаятите и изкуствата ще представи изявени художници от Русия, САЩ, Румъния, Германия, Франция, Корея, България, Словения и Италия. Международният пленер за изящни изкуства, който се провежда в рамките на панаира, е едно от големите събития на изложението. Чрез пленера Варна се вгражда в творчеството на художници от цял свят. И тази година пленерът ще завърши с благотворителна изложба.

За доброто настроение организаторите са поканили изпълнители на автентичен български фолклор и други артисти. Всеки ден на сцена „Раковина“ ще има различни концерти.

В изградената сувенирна палата гражданите и гостите на Варна ще могат да гласуват  за най-добрия сувенир. Първите петнадесет сувенира, събрали най-много гласове, ще бъдат подредени на пресконференция на 19 август, на която журналистите и операторите ще определят кои ще са победителите в Конкурса „Сувенири”.

Друг голям конкурс в богатата програма на най-голямото арт-изложение е за произведения на изкуството. Международното жури е в състав проф. Бабияк от Русия, а Луиза Кала – Румъния и Весела Познер – Германия, ще избере победителите в престижната надпревара.

Една от проявите, която се превръща в традиционна за изложението и е със сериозно национално звучене, е кръглата маса на тема „Църковните изкуства - съхранение и развитие”, на която богослови, свещеници, майстори дърворезбари и иконописци, реставратори, обсъждат благоустрояването на православните храмове.

Проектът „Слънца рисуват слънца“ е друго интересно събитие в съпътстващата програма на панаира. Той ще събере на едно място и ще приобщи чрез детската рисунка деца от варненски детски градини, деца с увреждания и деца лишени от родителска грижа. Докато рисуват своите рисунки пред сцена „Раковина” в Морската градина, малките слънца ще имат възможността да общуват заедно, да се забавляват и да намерят нови приятели.