вторник, 23 юли 2019 г.

Зов да пазим Байкушевата мура отправя парк „Пирин”

  • Зов да пазим Байкушевата мура отправя парк „Пирин”

    Снимка: zabelejitelnosti.info

Зов  да пазим Байкушевата мура - най-старото иглолистно дърво в България отправят от дирекцията на Националния парк "Пирин" в Банско. Поводът да се заговори за пореден път за туристическата небрежност са станалите модерни наскоро ритуали, при които се забиват монети в кората  и се отчупват парченца кора "за спомен". Все повече хора се снимат в корените на дървото, за това води до изронване на почвата около него, до оголване на кореновата система, нарушаване на целостта на кората, посочват експертите от дирекцията на националния парк. 13-вековното дърво е едно от най-атрактивните природни забележителности в Пирин. По искане на дирекцията през 2003 г. специалисти извършиха мониторинг на състоянието на Байкушевата мура и го определиха като тревожно. Заключението е, че човешкото въздействие е по-опасно от пиринските бури. За да бъде опазено дървото и за бъдещите поколения, бе разработен специален проект, осъществен от парковата дирекция, за възстановяване на ландшафта около Байкушевата мура. Изградени бяха стълби и площадки за наблюдение отстрани, по които и сега преминават всекидневно много хора.

Байкушевата мура се намира близо до хижа "Бъндерица", вдясно от пътя, който води за хижа "Вихрен". Нейн откривател е лесовъдът Константин Байкушев - един от основоположниците на горското дело в България. Той първи определя и възрастта на вековното дърво през 1897 г., когато по поръчение на княз Фердинанд Константин Байкушев проучва горите в Пирин, Пелистер и Атон. Първите измервания установяват, че височината е около 30 м, дебелината - 2.6 м, обиколката - 7.6 м. Байкушев определя възрастта на дървото чрез специално доставен от Германия "Преслеров свредел". С негова помощ са преброени годишните кръгове - около 1200, през далечната 1897 г. За популярността на вековното дърво допринесло и нареждането на княз Фердинанд мурата да се огради, а местните власти - общински и горски, да се грижат за опазването й.

 На нова табела, поставена в началото на летния сезон пише „Опазването на природната забележителност, с която трябва да се гордеем, зависи от всеки един от нас”. Но не всеки чете табели. Присъединяваме се към призива на  дирекцията на Националния парк "Пирин". Порадвайте се на хилядолетното дърво от страни. Опитайте се да устоите на общата мода и маниер! „Лайк”-ването на вашите приятели в социалната мрежа под снимката ви пред тази горска реликва след седмица ще бъде минало. Да запазим Байкушевата мура колкото може по-дълго. Ние ще си отидем някой ден. Тя остава.