вторник, 23 юли 2019 г.

Накъде летят щъркелите Белчо, Поли и Крайчо

  • Накъде летят щъркелите Белчо, Поли и Крайчо

    Снимка: zadupnitsa.com

Ако се чудите накъде летят трите бели щъркела Белчо, Поли и Крайчо от днес всеки може да следи пътя им онлайн. Трите щъркели са маркирани е GPS/GSM предаватели и техният полет може да бъде следен в електронната страница на "Зелени Балкани", съобщават от там.

Белчо е възрастен бял щъркел от Европейското село на белия щъркел в България, Белозем, Област Пловдив. Той е маркиран в рамките на проект "Полетът на щъркелите", финансиран от фондации "EuroNatur" (Германия) и "Ciconia" (Лихтенщайн) в рамките на проект "Влажни ливади и пасища". Белчо е първият възрастен бял щъркел в България, който се проследява по този начин.

Поли и Крайчо са щъркелчета, излюпени през 2015 година, в семейство с общо четири малки във великотърновското село Поликраище. Те са маркирани в рамките на проект Бял щъркел: "Спомагане за съхраняване на биоразнообразието при реализация на големи инфраструктурни проекти", финансиран от Европейски делови конгрес. Те са първите малки щъркелчета в България, които се проследяват по този начин.

Докато Белчо все още е в района на Пловдив, вече сме сигурни, че Поли и Крайчо са започнали дългия си път на юг. Само седмица, откакто летят сами, Крайчо вече пресече цяла Турция, Сирия и в момента е в Ливан, а преди ден и Поли премина Балкана и е на прага на Босфора.

Източник: БГНЕС