вторник, 23 юли 2019 г.

Намериха пари за укрепването на тракийския храм в Старосел

  • Намериха пари за укрепването на тракийския храм в Старосел

    Снимка: rodenkrai.com

Най-после имаме добра новина за дългоочаквания ремонт на тракийския храм край Старосел, за който писахме, че разчита само на духа на д-р Китов. От утре започват дейностите по съхранението на най-голямата находка от този тип в Югоизточна Европа. Реконструкцията ще започне от свлеклия се през зимата купол. След това ще бъде премахната най-сетне дървената укрепителна конструкция вътре и ще бъде заменена с метална.

Припомняме, през 2000 година д-р Китов доказа, че храмът - гробница датира от края на V век и началото на IV век пр. н. е. и най-вероятно е на тракийския владетел Ситалк - могъщ цар на Одринското царство. Когато слънцето е най-ниско над хоризонта, слънчев лъч пробива до залата, където са почивали останките му. Гробницата е с височина 20 м и диаметър 85, обградена с крепида с обиколка 241 м, играеща роля на крепостна стена. Входът на светилището е широк 1.60, а украсата му е с орнаменти, наречени " вълчи зъби".

Дъждовете и свлачищата повлякоха страничната стена миналата година и всичко, което общината можеше да направи, е да ограничи достъпа до храма и да освободи страничния район от насипите. Работата по крепидата бе финансирана с 50 000 лв. от Министерството на културата. Също от там с ега идват нови 360 000 лв., с които ще бъде запазена уникалната находка.