вторник, 23 юли 2019 г.

Оформят места за четене по жп гарите у нас

  • Оформят места за четене по жп гарите у нас

Вече няма да е изолирана гледката на четящи хора по родните жп гари. Кътове за четене ще бъдат изградени на обществени места в страната, като жп гарите - реши на днешното си заседание Министерския съвет. В тези кътове ще се провеждат училищни инициативи за подаряване и размяна на детски и юношески книги. Това са част от мерките в плана за 2015-2016 г. в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

Стратегията си поставя за цел до 2020 г. да се постигне 90% дял на обхванатите в детска градина деца от 4-годишна възраст до постъпване в първи клас, до 30% намален дял на 15-годишните ученици с постижения под критичния праг PISA, увеличен брой на завършилите курсове за ограмотяване на възрастни, които продължават обучението или образованието си.

Ще се разработва и образователен стандарт за усвояване на книжовен български език. За декември 2016 г. е планирано провеждането на онлайн състезание „България пише“ с индикативна цел от 100 000 участници. В документа са включени и национални инициативи за четене на книги като „Бъди грамотен“, „Малкото голямо четене“ и др.