събота, 4 юли 2020 г.

И мляко ще дават на децата в училища и забавачки

  • И мляко ще дават на децата в училища и забавачки

Чрез схема "Училищно мляко" вече и в училищата и детските градини ще се насърчава консумацията на млечни продукти. Готова е наредбата за прилагането й, обясни земеделският министър Десислава Танева пред журналисти в МС. Схемата ще бъде съфинансирана със средства, включени в бюджета на Държавен фонд „Земеделие”. Министърът уточни, че става дума за осигуряване на съфинансиране за 3 месеца – началото на учебната година.

Освен подобряване на хранителните навици на децата, целта е увеличаване на възможностите за пазарна реализация на тези продукти. В доклад на Танева по проекта се посочва, че има изразен интерес от страна на бизнеса. Наредбата предвижда млякото и млечните продукти да са произведени от сурово мляко, което отговаря на европейските хигиенни изисквания. На 17 август започва приемът на документи за подпомагане по вече традиционната схема „Училищен плод“ за новата учебна година. Той ще продължи до 23 септември.

Плодовете и зеленчуците, които ще се предлагат, ще трябва да бъдат доставяни чрез местни покупки или от местните пазари. Изключение ще се прави само за вносните цитрусови плодове и бананите. Очаква се от схемата да се възползват 480 000 деца от детските градини и ученици до IV клас.