събота, 4 юли 2020 г.

"Резиденция Баба" вдъхна нов живот на родопски села

  • "Резиденция Баба" вдъхна нов живот на родопски села

    Снимка: Фейсбук

  • "Резиденция Баба" вдъхна нов живот на родопски села

    Снимка: Фейсбук

  • "Резиденция Баба" вдъхна нов живот на родопски села

    Снимка: Фейсбук

В началото на лятото ви запознахме с проекта "Резиденция Баба", който имаше за цел да вдъхне живот в 4 изоставени родопски села. За dobrini.bg  Янина Танева, една от съратничките на инициативата разказва как в рамките на месец заедно с възрастните хора там живяха 18 момчета и момичета от различни градове на България и от Македония. Заедно младите хора и местните жители търсиха нови решения на проблемите, довели до обезлюдяването селата. Приключи първият му етап с четири отворени събития във всяко от селата.

Младежите си тръгват с нови знания и умения, придобити от контакта им с възрастните хора, а местните – с нови идеи, за които не им е хрумвало до този момент. Апогеят на едномесечния престой в селата Джурково, Дряново, Манастир и Югово бяха празненствата в тях.

Младежите почистиха и обновиха храмове, екопътеки, кметства, включиха се в бита на хората – готвиха и усвояваха тънкости от традиционни родопски манджи, доиха и прибираха добитък, приготвяха сирене и ръчен кашкавал, браха борови връхчета и билки.

Интересно за тях бе докосването до занаяти като тъкане и плетене на традиционни накити. Те пиха от извора на тази самобитна култура, на нейните обреди и обичаи, събираха истории, песни, легенди и знания за традициите на този край. Всичко това те обещават да съберат и подготвят във форма, която ще помогне за популяризирането на Родопа планина.