събота, 4 юли 2020 г.

Пловдивската спортна зала - единствена с писта на Балканите

  • Пловдивската спортна зала - единствена с писта на Балканите

    Снимка: skyscrapercity.com

С уникална 250-метрова колоездачна писта, изградена от сибирска леска, е единствена по рода си в България спортна зала и се намира в Града под тепетата. Пистата минава пред самите седалки и буквално ще вкарва зрителите в колоездачните надпревари. Най-близката подобна писта е в Австрия, в Югоизточна Европа колодрум на световно ниво няма. Днес бе направена последна инспекция на място преди получаването на Акт 16.

Веднага след въвеждане в експлоатация на залата, Пловдив ще  кандидатства за лиценз за покрития колодрум и за домакинство на Световното по колоездене до 23-годишна възраст през 2016-та. Отвън Спортната зала не изглежда толкова голяма, тъй като тя е на 9 метра под земята. Самото игрище и колодрума са на долното ниво. Това е и първата голяма зала, която няма да ползва охлаждане на електрически ток, с което ще се спестят разходи. На два големи екрана - 8х4 метра, може да се наблюдава и картина от състезанията. Капацитетът й е 6200 седящи места, разположени в 4 сектора.

Първото световно спортно събитие на Колодрума е 19-тото Световно първенство по таекуон-до. То ще се проведе от 27 до 30 август, а призьорите ще бъдат наградени по време на тържествената церемония по откриването на Спортната зала - от 18,30 часа на 30-ти. От 10 часа утре се пускат 4500  безплатни покани за пловдивчани за церемонията по откриването, която ще е с богата концертна и спортна програма. Поканите могат да се вземат на две места - от билетния център пред общината, и от туристическия информационен център до Централна поща.