събота, 4 юли 2020 г.

Шашката на Комитата в Музей на открито на Шипка

  • Шашката на Комитата в Музей на открито на Шипка

    Снимка: Свилена Велчева

За пета поредна година на Шипка ще се състои Музей на открито "Докосване до историята''. Във връзка с честванията, посветени на Шипченската епопея, НД "Традиция" организира своеобразен музей на открито. Паралелно с пресъздаването на героичните събития при Шипка, присъстващите ще имат възможността да се докоснат до историята, чрез изложените над 150 оръжейни експонати от различни епохи, които носят духа на времето си, по които личат следи от велики битки и които създават усещането за гордост, саможертва и величие. В музея ще бъдат представени различни модели огнестрелни и хладни оръжия и снаряженията към тях, които всеки може да разгледа и да научи повече за тях. Експонатите са напълно автентични, други са реставрирани или са копия, изработени по оригинални образци. За първи път ще бъде показана шашката на опълченеца Иван Драганов -"Комитата" /опълченец от 5 дружина, III рота/. Заедно с колекцията от оръжия ще бъдат представени и различни военни униформи: българска опълченска, руска линейна пехотна, казашка и на турска редовна и нередовна войска, като всички те са по оригинални модели и предизвикват голям интерес. Основната дейност в музея ще бъде осъществена от младежи, които са членове и последователи на идеите на НД "Традиция" - Кристина Радулова-ученичка от Английска гимназия "Гео Милев"-гр. Русе, Йордан Димов-ученик от Национална Априловска гимназия - гр. Габрово, Християн Миков и Георги Иванов - ученици от СОУ "Хр.Ясенов" - гр. Етрополе и Зорница Върбанова - ученичка от гр. Добрич. Особено атрактивна ще бъде демонстрацията с хладно оръжие на Зорница Върбанова, както и показаните строеви хватки от ст. лейтенант Иво Тодоров. На децата, които проявят интерес, ще бъдат връчени дипломи за участие във военни обучение. Чрез представянето и запознаването на хората с "позабравените" автентични оръжия и униформи, представителите на НД "Традиция" целят възвръщането на българския дух и приобщаването на младото поколение към своята родолюбива дейност.
Музеят ще бъде разположен пред каменните барелефи в подножието на Паметника на свободата в дните 21 и 22 август.
За да се докоснете до историята и да станете част от всички инициативи, които са част от програмата на 22 август, на връх Шипка ще има организиран безплатен транспорт от Габрово. Автобусите ще тръгват в 9:30 часа от пл. „Възраждане” и ще извозват граждани, докато има желаещи.
След приключване на възстановката на боевете на върха автобусите ще започнат извозване към гр. Габрово в 14:30 часа. Безплатни ще бъдат и автобусите за туристическите походи. За Соколски манастир автобусът тръгва в 7:30 часа, а за м. Узана – в 7:00 часа.