събота, 4 юли 2020 г.

Поклон пред героите на Шипченската епопея - 138 г. по-късно!

  • Поклон пред героите на Шипченската епопея - 138 г. по-късно!

    Снимка: Свилена Велчева

Вече 138 години на Шипка всичко е спокойно. Толкова станаха летата от незабравимата Шипченска епопея. По този повод днес се проведоха редица събития. Епичните боевете за връх Шипка започват на 21 август 1877г. в най-високите точки на Шипченския проход - връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо.

В периода от 21 до 23 август 1877 г. в войските на Сюлейман паша подемат редица атаки срещу руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. На 19 август става ясно, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка. В редиците на ген. Столетов от 36-ти Орловски пехотен полк участват пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия. В първия ден от боевете – 21-ви август са отблъснати 7 атаки. Решителният и най-тежък бой започва на 23 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Към 17 ч. настъпва критичният момент в тази героична епопея. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. В последния момент Ген. Радецки пристига с две сотни казаци и взвод планинска артилерия. По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника - на повече от 8200 души.

Тържественото отбелязване на годишнината от Шипченската епопея се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев, който прие почетния строй на представителните части на Българската армия.  Традиционно състезание за изкачване на стъпалата до Паметника на свободата, изложба на НПМ „Шипка – Бузлуджа” – „Паметници на признателността”, Детска занимателна работилница бяха част от съпътсващата програма. Три туристически лъча проведоха поход към върха от Соколския манастир, от Узана и от Храм - паметник „Рождество Христово” в град Шипка.

В Мултимедийната зала на Национален музей „Шипка” бяха представяни документални филми за Шипченските събития. Организатори на събитията на връх Шипка са Национален комитет за честване на Шипченската епопея и НПМ „Шипка – Бузлуджа”.