понеделник, 16 юли 2018 г.

Нашенец подарява къща на бежанци

  • Нашенец подарява къща на бежанци

    Снимка: forum.hobbykafe.com

Не се спираме надълго и нашироко на бежанската тема. Макар да страдаме тихо за този прецедент на велико преселение на народите в една уж цивилизационна епоха. Политическите и военни операци, недалновидната международна дипломация и тънки сметки за пари и петрол прокуди една огромна група хора да тръгнат с дечица в скута си по прашните и опасни друмища на света, за да избягат от лицето на смъртта. Преди да се поддадете на общата медийна недостойна позиция на омерзение към тези хора и да поплачете за „горката Европа, която как щяла да се справи с тази паплач от Мала Азия и Африка”, моля помислете за нещо! Моите, нашите, вашите деди от Одринска и Беломорска Тракия след Междусъюзническата война (и не само) са прокудени по същия начин да напуснат домовете си и с вързопче покъщнина на гърба и деца в скута си са потърсили убежище в земи, които дотогава не са познавали. Никой никога не може да каже как ще се обърне палачинката на живота, как ще се подредят политическите конюнктури и задкулисни сметки и колко гарантиран и наш е нашият дом.

За едно добро дело на нашенец ни е думата днес. Българин подарява къща на бежанци. В сайт за обяви се появи неочаквано предложение към бежанци, които искат да се заселят у нас. Обявата гласи: “Подарявам на бежанци с деца къща на 145 км от София”. Текстът е публикуван на 21 август и сочи, че имотът е 70 кв. м. застроена площ от 1960 г. В описанието се твърди, че къщата е в село Катунец – на 2 етажа, като първият е с каменни стени, ток, вода, река през двора. Щедрият дарител твърди, че отговаря на телефона си само през уикенда и обещава да качи допълнително снимки на самата къща.

Катунец е село в община Угърчин, област Ловеч. Намира се на 21 км североизточно от град Угърчин, на 25 км северозападно от Ловеч, на 33 км южно от Плевен и на около 145 км североизточно от София. Разположено е в полите на Стара планина, надморската височина варира между 230 и 325 метра. През селото преминава река Катунешка. Климатът се характеризира с късна пролет, горещо лято и студена зима. Има автобусен транспорт до градовете Плевен и Угърчин, както и до съседните населени места. Може да е нищожна добрина на фона на огромния бжански поток и дори е напълно възможно да не се стине до настаняване на бежанско семейство. И въпреки това, ние благодарим на този сърцат човек. Без коментар защо.