сряда, 23 май 2018 г.

Дамски наушници от 14 век представиха във Варна археолози

  • Дамски наушници от 14 век представиха във Варна археолози

    Снимка: kmeta.bg

Комплект изцяло запазени наушници и един с нарушена цялост от 14 век, принадлежали на жена от аристократичен род, са открити край варненското село Долище. Експонатите, които ще станат част от колекцията на Археологическия музей във Варна представи днес археологът проф. Николай Овчаров.

Съкровището е открито през януари по време на лов на глигани в района на Долище от варненския бизнесмен Младен Станев. Човекъ се е натъкнал на накитите, докато ловната дружинка изчаквала появата на глиган за обстрел. Ловецът ги прибрал, без да подозира, че са археологическо находище. Показал ги на специалисти след края на ловния сезон. Накитите били изровени от глигани, тъй като са били закопани на много малка дълбочина. Теориите за местоположението им са различни. По думи на проф. Овчаров те са принадлежали на болярка, която най-вероятно ги е заровила в момент на емиграция към Влахия заради нашествие на османците или друга политическа криза. Не е изключен вариант и укриването им да е заради епидемията от чума, разразяваща се по онова време, или заради друга болест.

Въпросните наушници не се окичват директно на ушите поради голямата си тежест. Те са слагани на специални дървени рамки скрити под кърпа, опасваща главата на жената. Подобни находки от 14 век са намирани и на други места в България, но най-голям е броят им от Варненско. Това е 14-тото съкровище от района на Долище. То допълва колекцията от накити на музея, която е най-богата на Балканите.