понеделник, 16 юли 2018 г.

С колело в Европейската седмица на мобилността

  • С колело в Европейската седмица на мобилността

    Снимка: bulgariainside.com

Велосипедът и модерният еко начин да се придвижиш ще са в основата на тазгодишната Европейска седмица на мобилността. В цялата страна ще има акции и програми, посветени на тази инициатива. Всеки ден от 16-и до 21-и септември на различни места в града ще се случват забавни и полезни неща, свързани с карането на велосипед и алтернативните начини на придвижване. Във Варна обучения за начинаещи и по-напреднали колоездачи, велопоходи и маратони, байк и скейт демонстрации, състезания, образователни игри са част от програмата.

Седмицата ще започне на 16 септември с Арт хепънинг, по време на който всички бъдещи и настоящи колоездачи ще могат да разгледат и да се информират за различните велосипеди за градско и планинско каране и необходимите за тях аксесоари. По време на хепънинга ще бъде проведено велообучение: „Поддръжка на велосипеда и аксесоари”.

На 17 септември събитията ще с насочени предимно към начинаещите велосипедисти – ще бъде проведен курс с практически съвети за различните техники за каране на велосипед. В петък (18 септември) ще  има Вело парти с пикник на плажа с игри и викторини.

В съботния ден под надслов „Спорт на колела” започва впечатляващи демонстрации на техники за каране на ролери, скейтборд и велосипеди, а в неделя ще се проведат състезания за най-малките велосипедисти. В понеделник (21 септември) до Сцена „Раковина” ще има училище за начинаещи велосипедисти, в което участниците ще могат да научат всичко за придвижване с колело в градска и извънградска среда.

На 22 септември е хепънингът в Морската градина, посветен на Световния ден без автомобили. Той трябва да напомни на варненци, че личният автомобил не е най-добрия начин за придвижване в града. С много музика, забавни демонстрации и полезни викторини ще покажем на гражданите, че да се придвижваш пеш, с велосипед, ролери или скейтборд е не просто полезно и забавно, но и удобно. В хепънинга в Морската градина ще се включат местни певци, музиканти, танцьори и DJ-и, които ще бъдат своеобразни посланици на идеята да се придвижваме бързо, удобно и безопасно с велосипед. Събитията се осъществяват по проект Интегриран градски транспорт на Варна.