понеделник, 28 май 2018 г.

Световният ден на първата помощ с поглед към стареещото население

  • Световният ден на първата помощ с поглед към стареещото население

    Снимка: zadupnitsa.com

Вече 15 години всяка втора събота на месец септември се отбелязва Световният ден на първата помощ - съобщиха от пресцентъра на БЧК. На този ден международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволците и гражданите, обучени да оказват първа помощ и спасили човешки живот при различни инциденти.

Тази година денят е посветен на тема: „Първата помощ и застаряващото население“. Идеята е да се създаде позитивно мнение за хората над 65 години и да се припознаят като важен ресурс за обществото. Целта е да се насърчават хората над 65 години да се развиват, да се подсили тяхната устойчивост и капацитет, за да бъдат независими, промотирайки тяхното социално включване в обществото като действащи лица, не само като бенефициенти. Опитът на БЧК показва, че те могат да бъдат превърнати от хора, търсещи подкрепа, в такива, които предоставят подкрепа.

Хората повече или по-малко са уязвими, но независимо от възрастта са в състояние да се обучат да оказват първа помощ. Посланието „Бъди герой! Спаси живот. Първата помощ е за всички, навсякъде!“ остава актуално и тази година.   Тази година Световният ден съвпада с провеждането на Двадесет и третия Национален конкурс “Пътен полицай на годината -2015“, който се организира от отдел „Пътна полиция“ при ГД “Охранителна полиция“ на МВР.

Състезанието ще се проведе в Кюстендил от 11 до 13 септември 2015 г. Традиционно експерти на БЧК ще проведат теоретичния и практическия изпит по първа помощ на участниците и ще осигурят награди за най-добре представилите се.

В навечерието на новата учебна година областните организации на БЧК ще организират различни прояви - публични демонстрации по първа помощ, обучениия по първа помощ, детски конкурси за рисунка на тема “Детска пътна безопасност“ и др. Всички те имат за цел да превърнат този ден в значимо национално събитие за повишаване на обществената осведоменост за значението на първата помощ при спасяването на човешкия живот. Столичната организация на БЧК ще отбележи Световния ден на 12 септември 2015 г. от 10.30 часа с празник в Борисовата градина (площада пред бюст-паметника на Христо Ботев).