понеделник, 16 юли 2018 г.

За Деня на Независимостта параходът "Радецки" – с панорамна обиколка

  • За Деня на Независимостта параходът "Радецки" – с панорамна обиколка

    Снимка: nasamnatam.com

В навечерието на Деня на Независимостта едночасова обиколка в района на Козлодуйското пристанище ще направи параходът „Радецки" – съобщават от НИМ. Ценителите на историята могат да се качат на борда на легендарния параход на 19 септември. Плаването в акваторията на Козлодуйското пристанище ще се осъществи от 15.00 до 16.00 часа, съобщават от Националния исторически музей (НИМ). При голям интерес, ще има и втора обиколка.

На борда на националната светиня, могат да се качат 100 пътници. Параходът е свързан завинаги с с подвига на четниците на Христо Ботев, загинали за свободата на България през 1876 година.

В обновената музейна експозиция посетителите ще видят редица ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от воеводата Христо Ботев от борда на парахода и други. Билетите за едночасовата екскурзия с кораба „Радецки" се закупуват на място. Цената за деца, ученици, студенти и пенсионери е 4 лева, а за всички останали - 6 лева.

Австрийският параход „Радецки" е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България. През 1966 година е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Той е пуснат на вода през 1966 г. в памет на 90-годишнината от гибелта на Ботев. Корабът е със статут на национален музей от 1982 година. Намира се на вечен пристан в гр. Козлодуй в специално изградено за него място. Музеят „Параход „Радецки" е единственият пътуващ параход музей на Балканския полуостров и в България.