събота, 26 май 2018 г.

Гражданска еко лаборатория мери UV лъчението във Варна

  • Гражданска еко лаборатория мери UV лъчението във Варна

    Снимка: Свилена Велчева

Интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи ще измерват на входа на Морската градина доброволци на гражданската еко лаборатория към Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР). На 13 септември (неделя) мобилната апаратура ще бъде разположена от 10 до 12 ч до Слънчевия часовник. Ще бъдат раздавани информационни материали, а специалисти ще отговарят на въпроси на граждани за вредата от излагането на UV лъчение.

Целта на инициативата е да запълни информационния недостиг във Варна и страната относно определени показатели за състоянието на околната среда. В България за разлика от много други страни няма изградена мониторингово-информационна система за интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи, наричани не съвсем правилно УВ-радиация. Преди години от БАН бе направен подобен опит с 3 датчика за цялата страна - два в и около София, и един в Шкорпиловци. Последният обаче не работи от юли 2012 г.
Водени от желанието си да бъдат полезни на обществото и най-вече на онези, които са мислещи, търсещи и загрижени за здравето си, от Гражданската еко лаборатория към ОЦОСУР започнаха да измерват интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи през юли и да разпространяват резултатите чрез социалните мрежи (facebook.com/pecsd). Първите измервания във Варна, направени по обяд при ясно време, показаха екстремен риск за здравето на най-чувствителните лица и необходимост от сериозна защита от ултравиолетовите лъчи.