понеделник, 18 февруари 2019 г.

Младежи "спасяваха" живота на Татяна Лолова и Никола Анастасов

  • Младежи "спасяваха" живота на Татяна Лолова и Никола Анастасов

    Снимка: Ели Маринова

  • Младежи "спасяваха" живота на Татяна Лолова и Никола Анастасов

    Снимка: Ели Маринова

  • Младежи "спасяваха" живота на Татяна Лолова и Никола Анастасов

    Снимка: Ели Маринова

Човек трябва да има душа, за да спасява живота на останалите в момент, в който е заплашен неговият, каза големият български артист Никола Анастасов, докато млади спасители го “спасяваха” в центъра на Варна. Как се оказва първа помощ на пострадали след земетресение, демонстрираха активисти на МБЧК и Медицинския университет  в акция в центъра на Варна. Демонстрацията е част от съпътстващата програма на ХV международен фестивал на червенокръстките и здравните филми. 

Самият Никола Анастасов е жертвал веднъж живота си, за да спаси войник. По негови думи основното в една кризисна ситуация на природно бедствие е самообладанието и опитът на човек, правилната мобилизация и умението да мислиш, докато си под стрес.

Три пъти досега е била наистина спасявана в моменти на нужда колоритната ни актриса Татяна Лолова. Тя с вълнение разказа на присъстващите на площада във Варна как е позвънила на „Бърза помощ”, когато е наближило времето да ражда, но линейка така и не дошла. Наложило се обикновен шофьор да я качи в колата си и да я откара в болницата. По пътя отворил широко прозорците и се развикал: „Помощ, тук умира човек, трябва да мина”. Всъщност Лолова не умирала, а раждала, но в паниката си човекът това измислил, за да си проправи път. “Важното в случая бе, че този шофьор е имал душа и воля да помогне”, допълни грандамата на българския театър и кино.

Мария Статулова и Любен Чаталов също бяха колоритно гримирани като пострадали от падащата сграда. „Съпричастието винаги върви ръка за ръка с болката и страданието. А докато има милосърдие, има надежда за всички ни” – каза гостът на фестивала д-р Никола Николов.