понеделник, 18 юни 2018 г.

“Златна Роза” изгражда сензорна градина в дом за специални деца

  • “Златна Роза” изгражда сензорна градина в дом за специални деца

За втори път тази година фестивалът за българско кино “Златна Роза” ще подкрепи идея на “Карин дом” във Варна за изграждането на сензорна градина. През 2015 фестът обръща внимание на музикотерапията като част от терапевтичният процес.

През изминалата учебна година 2014 -2015 музикалният терапевт на Дома е работил с 20 деца с различни състояния, сред които от аутистичния спектър, синдром на Даун, забавяне в общото развитие, говорни проблеми, сензорни дефицити, хиперактивност.  За тези месеци някои от децата показват стабилизиране на състоянието, развитие в експресивната реч, адекватно изразяване на различни емоции посредством музикалните елементи като ритъм, мелодии, хармонии и др., намалява се стресът, подобряват се комуникативните и когнитивните способности.

На база на постигнатите до тук резултати, в Дома вярват, че музикалната терапия покрива поставените терапевтични цели и ги мотивира да разширят дейността като се обединяват в работата с физиотерапевтите и работят с деца с детска церебрална парализа и двигателни затруднения. Въвеждането на музиката допринася за създаване на по-приятна и лека атмосфера, подобрява двигателните функции и под формата на игра с музика и песни се извършват физиотерапевтични упражнения.

Средствата от продажбата на плакатите и каталога на фестивала за българско кино “Златна Роза” ще бъдат дарени за закупуването на музикални инструменти за специални деца. Резултатът от тази кампания ще бъде обявена по време на закриването на фестивала.