събота, 4 юли 2020 г.

За 70 годишния си юбилей Патриарх Неофит събира средства за ехограф вместо подаръци

  • За 70 годишния си юбилей Патриарх Неофит събира средства за ехограф вместо подаръци

Българският патриарх Неофит посреща днес своя седемдесети рожден ден по-скромно и е избрал Троянския манастир, където е станал монах. Там е подстриган на 3 август 1975 г. с името Неофит. През следващия месец става диригент на Софийския свещенически хор. На 8 декември 1985 г. в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата Левкийски и е назначен за втори викарий на софийския митрополит. След промените, започнали на 10 ноември 1989 г., епископ Неофит е избран за ректор на Духовната академия. А след възстановяването на академията като Богословски факултет към Софийския университет "Свети Климент Охридски" на 26 юли 1991 г. е избран за пръв декан. Заема поста до януари 1992 г., когато е назначен за главен секретар на Светия синод.

На 27 март 1994 г. е избран, а от 3 април същата година е и канонически утвърден за Доростолски и червенски митрополит. През 2001 г. Петият църковно-народен събор взема решение да раздели Доростоло-Червенската епархия на Русенска и Доростолска, а Неофит е титулуван русенски митрополит. След кончината на патриарх Максим епископ Неофит бе избран за Български патриарх на 24 февруари 2013 г., когато на Патриаршеския избирателен църковен събор гласува с 90 гласа. Патриарх Неофит е и носител на няколко държавни и църковни отличия от различни Поместни православни църкви.

Негово светейшество призовава всички, които възнамеряват да изразят своето уважение към него с подаръци и цветя, да преведат съответната сума на посочена сметка, съобщават от отдел "Връзки с обществеността" при Светия синод. Тази година събраните средствата ще бъдат употребени за закупуването на подвижен ехограф, който е изключително необходим на акушеро-гинекологична болница "Шейново" (през настоящата година болницата навършва 80 години от основаването си), както и за подпомагане на прицърковните кухни за бедни в София.

Средствата могат да бъдат превеждани на следната сметка: Св. синод на БПЦ - БП; гр. София, ул. "Оборище" № 4; ИН по ДДС BG 121294143; ЕИК по БУЛСТАТ 121294143; IBAN BG 74 UNCR 9660 1067 9899 12; BIC UNCRBGSF - УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, като изрично бъде упоменато в платежното нареждане предназначението на паричната помощ.