събота, 4 юли 2020 г.

30 ученици и студенти по IT мерят сили във Варна

  • 30 ученици и студенти по IT мерят сили във Варна

На 17 октомври ще се проведе втори кръг на Националното състезание по извличане на данни QUERYADA, 2015. Очаква се във Варна да пристигнат близо 30 ученици и студенти от цялата страна, за да демонстрират своите знания и умения в областта на информационните технологии. Събитието се провежда с подкрепата на Регионалните инспекторати по образованието във Варна и София и редица браншови организации.

Варненският свободен университет “Черноризец Храбър” е инициатор, организатор и домакин на състезанието. Официалното откриване на събитието е планирано за 10:00ч. Поканени да присъстват са представители на образователните институции, местната власт, IT-сектора и медиите.

Като част от програмата, от 13:30ч. до 17:30ч. във ВСУ “Черноризец Храбър”, ще се проведе и семинар “Представяне на новите технологии в ИТ сектора”.

Успешно преминалите изпитанието в събота ученици и студенти, се класират за последния кръг на състезанието, който ще се проведе на 18 октомври.

Основната цел на Queryada е привличането към нови области на развитие на компютърните науки, свързани с обработка и анализи на данни и получаването на необходимите знания и умения за успешна реализация в тях. Организаторите поставят акцент върху значимостта на развитието на информационните технологии в сферата на образованието и нуждата от провеждане на подобни събития.