сряда, 23 май 2018 г.

Откриват за туристи мястото на най-старото злато в света

  • Откриват за туристи мястото на най-старото злато в света

    Снимка: miroslav.eu

Варненският халколитен некропол ще стане достъпен за туристите, съобщи Димитър Дичев от сдружението "Култура и туризъм на българския Североизток". По думите му началото на социализацията на културно-историческата забележителност е поставено с проект, финансиран от община Варна, който трябва да приключи до края на ноември.
В момента само 30-ина души са наясно къде точно се намира некрополът, където през 1972 година е открито най-старото обработено злато в света, каза Дичев. Според него обектът би представлявал голям интерес не само за чуждите туристи, но и за българите.
От 2012 година теренът е държавна собственост, а от октомври тази година МС предостави обекта за управление на общината в морския град, припомни Дичев. Той уточни, че с настоящия проект се поставя само началото на социализацията на халколитния некропол. На следващия етап ще се кандидатства по оперативните програми за облагородяването на зоната и изграждането на информационен център.

Варненският халколитен некропол е открит в района на Варненското езеро. Датира от в края на V — началото на IV хил. преди Христа. Смята се, че находките от "Варненското злато" е най-старото технологично обработено злато в Европа и света, причислявано към т. нар. Култура Варна (4400 - 4100 г. пр. Хр.).

Некрополът е разкопаван от археолога Иван Иванов в продължение на 15 години. Сред многото гробове се отличават няколко с изобилие от златни предмети. Този факт показва, че в тази ранна епоха на усвояване на металообработването, на Балканите вече са съществували наченки на държавно образование и се е появила царската институция.