понеделник, 28 май 2018 г.

Паметник на Паисий изграден в училище с дарения

  • Паметник на Паисий изграден в училище с дарения

    Снимка: БТА

Паметник на създателя на "История Славянобългарская" Паисий Хилендарски бе открит в двора на едно от основните училища в Казанлък, носещо името на Хилендарския монах. Средствата за изграждането му - 4800 лева, са осигурени от местни дарители, НПО, бивши възпитаници на училището, родители, местни обществени организации. Паметникът е дело скулптора Велин Дечков, преподавател в НГПИД " Акад. Дечко Узунов" в Казанлък и е поредният монумент на бележит българин от историята, който местният творец създава. Преди образа на Паисий върху мрамор, Велин Дечков прави и паметниците в Казанлък на капитан Петко Войвода, Васил Левски, на Онуфрий Хилендарски в село Енина, барелефи на Петко Войвода и Рада Кравкова, на Никола Обрешков, на създателя на фабриката "Кремона" Димитър Георгиев.
Откриването на паметника на Паисий в двора на едноименното казанлъшко училище, е част от поредица събития, посветени на 157-годишнината от създаването на училището. Сред инициативите е и пълен препис на Паисиевата история, който учениците ще направят. Той ще бъде изложен в училището през идната в рамките на поредния патронен празник.
Паисиевата "История Славянобългарска" има 70 исторически преписа и един от тях е притежание на ОУ " Св. Паисий Хилендарски", подарък от "Иннър Уил клуб" - Казанлък.

Източник: БТА