сряда, 23 май 2018 г.

Класна стая от слама и глина изградиха в Казанлък

  • Класна стая от слама и глина изградиха в Казанлък

    Снимка: regal.bg

Единствената по рода си екологична Зелена класна стая в България, бе открита днес в Казанлък. Тя се намира в двора на Основното училище "Чудомир" и ще бъде използвана за обучение на учениците по екологично образование, труд и техника, природни науки, съобщи за БТА Донка Севданска - директор на училището.
"Зелената класна стая" е създадена с финансовата помощ на голяма фирма от региона, инвестираща в екоидеи. Автор на проекта е Сдружението "Архитектура на бъдещето", реализирало идея на казанлъшката архитектка, живееща в Бостън, Гергана Барабонкова и на двама студенти. Идеята им е за построяване на екосграда за училищни нужди. Стойността й е около 100 хиляди лева.
"Зелената класна стая" е с площ 130 квадратни метра. Изградена е от 387 бали, всяка с дебелина 45 сантиметра, глинена мазилка и е покрита с дърво и слама. В класната стая има специална отоплителна и вентилационна система, LED-осветление и външно осветление с датчици за движение.
Днес по обед Зелената класна стая отвори врати, за да посрещне за първия Зелен учебен ден възпитаниците на III "в" клас на ОУ "Чудомир".
С откриването й и с ековикторина в Зеления лабиринт, бе дадено началото на осем незабравими дни с природата за казанлъшките ученици.

Източник: БТА