сряда, 23 май 2018 г.

Щъркел от Белозем вече е на 5000 км - в Етиопия

  • Щъркел от Белозем вече е на 5000 км - в Етиопия

    Снимка: birdsphotographer.com

Щъркел, маркиран с джипиес предавател в пловдивското село Белозем, е прелетял 5000 километра от началото на миграцията и вече е в Етиопия. Това съобщи Димитър Попов от „Зелени Балкани”, цитиран от радио „Фокус” - Пловдив. По думите му, през изминалата година с джипиес предавател са маркирани два щъркела в пловдивското село Белозем. Младият щъркел загина в Турция, но продължаваме да получваме данни от по-възрастния, които първоначално прекара два месеца в Судан, а сега се намира в Етиопия, каза още Димитър Попов. Чрез тази джипиес системата е проследена неговата миграция на юг, като до момента е изминал над 5000 километра. Надяваме се, че този щъркел ще продължи да изпраща данни и ще се завърне напролет в село Белозем, каза още Димитър Попов. Маркирани са и още два млади щъркела от великотърновското село Поликраище, които също се намират в Етиопия.
39 гнезда в Европейското село на белия щъркел са успели да отгледат малки през тази година, каза още Димитър Попов от Зелени Балкани.
Средната успеваемост е 2.3 щъркелчета на гнездо или общо около 87 малки. Няма бели щъркели, които тази година да са останали да зимуват в Белозем. Те могат да оцелеят в зимни условия, стига да си намират достатъчно храна, каза още Попов.