понеделник, 28 май 2018 г.

На Мечкин ден какво се случва в парка на мечките в Белица?

  • На Мечкин ден какво се случва в парка на мечките в Белица?

    Снимка: park.belitsa.com

Днес е Андреев ден, почитан и като празник на мечките, за чиито покровител се счита Св. Андрей. На този ден 17 от 24-те обитатели на уникалния парк за реадаптация на танцуващи мечки в Рила планина край Белица вече спят зимен сън, съобщи за БТА ръководителят на екипа от гледачи на животните в парка Васил Мадолев.
Повечето от тях не са дочакали Мечкин ден, а първи още преди около месец са се прибрали в бърлогите си и са заспали мечките Вела и Виолета. Вела преди две години постави рекорд за зимен сън от шест месеца - заспа през ноември и се събуди в края на април, припомни Васил Мадолев. Очаква се в летаргия най-сетне тази зима да изпадне и най-малкият мечок в парка - Монти. Той е вече шестгодишен, от четири години обитава мечото селище край Белица, но досега никога не е заспивал зимен сън, защото е много игрив и изразходва бързо натрупаната заедно с храната енергия, обясни Мадолев. Сега има промяна в поведението му, не е толкова активен, което подсказва, че може да стане за първи подвластен на естествената за този сезон меча летаргия. Даже си е подготви три ями, подобни на бърлоги, където се приютява. Вероятно очаква минусовите температури и снега, който онзи ден прехвърча, но не успя да се задържи, каза ръководителят на екипа, който се грижи за животните. Същото важи и за останалите от групата на седемте мечки, които са си изкопали също бърлоги и не са активни, както обикновено, и все още могат да се видят как се разхождат близо до загражденията на парка. Не очакваме да заспят зимен сън единствено четирите мечки от зоопарковете в Русе и Пловдив, които бяха настанени временно при нас, докато клетките им там се ремонтират, разширят и модернизират според изискванията, допълни Мадолев.
И в този сезон, преди падането на снега, паркът продължава да се посещава от доста туристи, чийто наплив е осезателен след рехабилитацията на пътя. Миналата неделя имаше около стотина посетители, съобщи Мадолев. Тези дни се очакват представители на природозащитната организация на френската кинозвезда Бриджит Бардо, която заедно с международната организация за защита на животните "Четири лапи" създаде и се грижи за парка, за да бъде обсъдено неговото бъдеще с оглед на нарастващия интерес.